Rutger: 'Ik heb nooit een bakopleiding gedaan, mensen kunnen mijn gerechten gewoon thuis maken'

Rutger van den Broek won vier jaar geleden het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Deze week komt hij alweer met zijn vierde bakboek. Hartig dit keer.
Rutger: 'Ik heb nooit een bakopleiding gedaan, mensen kunnen mijn gerechten gewoon thuis maken'
Gepubliceerd: 13 september 2017 15:14

Waarom ben je aan het hartige werk gegaan?
'Bij bakken denken mensen vaak aan zoete gerechten. Zoete taarten en koekjes, maar ze vergeten dat je ook veel hartige recepten hebt om te bakken. In het Hartige Bakboek staan quiches, borrelhapjes, hartige koekjes, maar ook kroketten. Een prachtig banketbakkersproduct! Eigenlijk staan alle hartige bakproducten erin!'

Hoe zorg je ervoor dat het niet te veel op een kookboek gaat lijken?
'De grens tussen hartig bakken en koken is klein. Maar in mijn boek moet je bij elk recept gebruik maken van deeg, of er komt een bakbereiding naar voren. Dan heb je natuurlijk ook nog allerlei gerechten waarvan je jezelf kunt afvragen of het wel of niet een bakproduct is. Lasagne bijvoorbeeld. Voor mij is dat een kookgerecht. Een quiche met een mooie korst en goed contrast tussen vulling en knapperige korst, is voor mij wel weer een mooi gebakje.' 

Daar heb je een punt, maar de lijn is wel erg dun. Wordt je volgende boek een kookboek?
'Nee! Ik blijf echt bakken. Ik vind baktechnieken toch echt leuker dan koken. Bij bakken lijkt het bijna op scheikunde. Alles moet kloppen en de technieken moeten goed uitgevoerd worden. Bij koken kun je op het laatst nog het een en ander toevoegen. Een scheutje van dit en van dat. Als je een bakproduct in de oven zet, moet het goed zijn. Je kunt er dan niet meer zoveel aan veranderen. Dat is een groot verschil. Ik heb het afgelopen jaar voor twee boeken getekend bij mijn uitgever, dus de komende twee jaar komen er nog nieuwe bakboeken.' 

Dit is inmiddels alweer je vierde boek, wat is het succes van jouw recepten?
'Ik krijg van veel mensen te horen dat de recepten die ik schrijf heel duidelijk zijn en dat het mensen lukt ze thuis te maken. Ik heb gisteren het eerste boek aan Janny [Janny is al vier seizoenen lang jurylid bij Heel Holland Bakt - red] overhandigd, en zij zei ook dat het fijn is dat ik van het thuisbakken uitga, dat ik het zo beschrijf dat mensen het thuis ook na kunnen maken. Ik heb zelf ook nooit een bakopleiding gedaan, dus ik kan geen moeilijke termen gebruiken. Het moet gewoon maakbaar zijn.'

'Ik heb begin dit jaar de knoop doorgehakt om mijn baan als verpleegkundige op te zeggen en mezelf fulltime op het bakken te storten'

Is jouw leven veranderd na je deelname aan Heel Holland Bakt?
'Flink. Dat had ik nooit verwacht. Ik heb begin dit jaar de knoop doorgehakt om mijn baan als verpleegkundige op te zeggen en mezelf fulltime op het bakken te storten. Het schrijven van boeken en artikelen op mijn website is mijn werk geworden.'

Rutgers nu al beroemde beenhambitterballen met gruyère

Wat is nu echt een recept uit je boek dat je samen met je vriend kunt maken?
'Ik denk dan toch de beenhambitterballen met gruyère. Die zijn superleuk om samen te maken, bij het paneren komt een extra paar handen sowieso goed van pas.'

Als je moet kiezen: zoet of hartig?
'Het heeft allebei zijn charmes. Ik vind zoet leuk, maar met hartig kun je ook alle kanten op. Doordat het tegen het koken aan ligt, kun je heel veel verschillende smaken in hartige bakproducten krijgen. Dus ik zou het moeilijk vinden een keuze te maken.' 

Inmiddels zijn we vier seizoenen Heel Holland Bakt verder, niet bang voor bakconcurrentie?
'Ik denk dat alle winnaars het bakken in Nederland versterken. Zij zorgen ervoor dat mensen het weer leuk vinden om te bakken en laten zien hoe makkelijk het eigenlijk is. In die zin ben ik dus niet bang voor concurrentie, ik denk dat we elkaar aanvullen. Iedereen bakt op een andere manier en heeft weer een andere doelgroep!'

Het nieuwste seizoen is net van start gegaan, wie maken er kans op de winst?
'Het is nog moeilijk om dat nu al te zeggen. Ik vind Marjolein wel heel erg goed, Maarten bakt ook goed. Maar afgelopen week was Hans ook meesterbakker en ergens maakt Rik ook mooie dingen. Het kan echt alle kanten nog op.'

Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek is vanaf nu overal te koop.