1,3 miljoen mensen besmet met hiv in 2023, kleinste aantal sinds piek in jaren tachtig
Vorig jaar zijn wereldwijd rond de 1,3 miljoen mensen besmet geraakt met hiv. Dat is het kleinste aantal sinds de piek, eind jaren tachtig. Het aantal besmettingen moet nog verder omlaag, zodat aids in 2030 geen gevaar meer vormt voor de volksgezondheid.
Lidstaten van de Verenigde Naties hebben met elkaar afgesproken dat aids in 2030 geen gevaar meer zou mogen vormen voor de volksgezondheid. Om daarvoor te zorgen, moet het aantal besmettingen met hiv nog verder omlaag. Vorig jaar raakten er ongeveer 1,3 miljoen mensen besmet met hiv.
kleinste aantal overledenen sinds 2004
In 2023 overleden ongeveer 630.000 mensen aan de gevolgen van aids. Dat is het kleinste aantal sinds 2004. In dat piekjaar eiste de ziekte 2,1 miljoen dodelijke slachtoffers.
De dalingen zijn te danken aan het gebruik van aidsremmers. Mede daardoor is de levensverwachting van mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara gestegen van 56 naar 61 jaar, en dat in een paar jaar tijd.
geen toegang tot behandeling
Daar staat tegenover dat van de bijna veertig miljoen mensen die momenteel hiv hebben, bijna een kwart geen toegang heeft tot een behandeling: een enorm getal van 9,3 miljoen mensen.
Eerder deze maand werd bekend dat het aantal hiv-besmettingen in ons land juist weer toeneemt, voor het eerst in vijftien jaar. ER waren in 2023 424 nieuwe hiv-diagnoses, aldus de Stichting hiv Monitoring. Dit aantal kan nog oplopen naar bijna vijfhonderd, door achterstanden in de administratie.
Die toename geldt ook voor 27 andere landen. Volgens UNAIDS, dat het nieuwe rapport Take the Rights Path to End Aids heeft uitgebracht, komt dit omdat het preventief behandelen van mensen heel langzaam gaat. Slechts 15% van de mensen die op zo’n behandeling zit te wachten, kreeg die ook daadwerkelijk in 2023.
discriminerende wetten
UNAIDS stelt dat dit onder meer te wijten is aan discriminerende wetten in landen als Oeganda, waar de doodstraf staat op homoseksualiteit. Maar ook in een land als de VS zijn anti-lhbtiq+-wetten ingevoerd waardoor minder jongeren uit risicogroepen een preventieve hiv-behandeling krijgen.
Bron: Nu.nl