Fotoverslag
30ste Amsterdam Diner: 1,27 miljoen opgehaald voor strijd tegen aids
Met optredens van Envy Peru, Kalush Orchestra, Duncan Laurence
Tijdens de 30ste editie van het Amsterdam Diner is ruim 1,27 miljoen euro opgehaald voor aidsbestrijding. De opbrengst gaat onder meer naar het Noodfonds Oekraïne van het Aidsfonds, Nederlands toponderzoek naar de genezing van hiv en het opsporen van hiv bij baby's en jonge kinderen in Kenia.
De 30ste editie van het Amsterdam Diner vond plaats op zaterdag 25 juni. Ruim 1100 genodigden, onder wie veel prominente politici en figuren uit de kunst-, media- en zakenwereld genoten van een specaculaire avond. Zo waren er optredens van Songfestivalwinnaars Duncan Laurence en de Oekraïense band Kalush Orchestra en van Drag Race Holland-winnaars Envy Peru en Vanessa van Cartier.
1,27 miljoen euro voor aidsbestrijding
Tijdens de avond werd 1,27 miljoen euro opgehaald. Een deel van de opbrengst van het Amsterdam Diner komt ten goede aan het Noodfonds Oekraïne van Aidsfonds. Oekraïne is een van de hardst door hiv getroffen landen in Europa. Door de oorlog wordt de zorg voor de 260.000 mensen met hiv en aids uit Oekraïne ernstig bedreigt. Met het noodfonds zorgt Aidsfonds er onder andere voor dat deze mensen hun levensreddende medicijnen kunnen blijven nemen.
Andere projecten die worden gefinancierd dankzij de opbrengsten van het Amsterdam Diner zijn het onderzoek naar de genezing van hiv en een project om hiv bij baby’s en kinderen op te sporen in Kenia.
Een viering van vrijheid
"Ik ben geroerd door de betrokkenheid van zoveel mensen die zich inzetten in de strijd tegen aids wereldwijd, een strijd die nog lang niet gestreden is", aldus Brandon O’Dell, sinds 2020 directeur van Amsterdam Dinner Foundation. "Ongelijkheid in de wereld drijft deze epidemie nu al 40 jaar lang. Het Amsterdam Diner is juist een viering van vrijheid én diversiteit, in een wereld waar iedereen zichzelf mag zijn. Met het opgehaalde geld kan er een gelijke behandeling geboden worden aan mensen met hiv, waar ook ter wereld."
Amsterdam Dinner Award
Een zichtbaar geëmotioneerde Humberto Tan nam de Amsterdam Dinner Award in ontvangst voor zijn jarenlange betrokkenheid in de strijd tegen aids. Hij gaf een belangrijke stem aan het verzet tegen het stigma rond aids en discriminatie van mensen met hiv. Tan, die zijn broer verloor aan de gevolgen van aids, was ook aanwezig op de eerste editie van het diner in 1992 en presenteerde in 2012 het Amsterdam Diner. De Amsterdam Dinner Award wordt sinds 2016 uitgereikt aan personen die zich actief inzetten in de strijd tegen aids.
30 jaar Amsterdam Diner
Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hiv-epidemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als een van de meest gewaardeerde en impactvolle diners van Nederland. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten in diverse werelddelen, waardoor duizenden mensen levensreddende hiv-medicijnen hebben ontvangen. Het Amsterdam Diner wordt mogelijk gemaakt door donaties en de inzet van ruim 350 vrijwilligers.
Bekijk in de slider hieronder een sfeerverslag van de avond.