5 februari: het Regenboog Verkiezingsdebat van COC Nederland

Wat gaan de Haagse politici voor ons betekenen?

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Wat gaan Haagse politici doen tegen de niet aflatende stroom van geweldsincidenten tegen lhbtq’s? Moet zogenaamde conversietherapie verboden worden? Over dit soort vragen gaan de politieke kopstukken op vrijdag 5 februari in discussie tijdens COC's Regenboog Verkiezingsdebat.

COC’s Regenboog verkiezingsdebat 2021 wordt op vrijdagavond 5 februari a.s. uitgezonden vanuit Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het is een van de eerste debatten met de landelijke politieke kopstukken in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Het debat is ook de eerste activiteit in het kader van het 75-jarig bestaan van COC Nederland, de oudste nog bestaande lhbtq-organisatie ter wereld.

Livecast

De livecast van het debat is op vrijdag 5 februari om 20.30 uur te zien via de Facebookpagina en de website van COC Nederland. Later terugkijken kan natuurlijk ook. Dankzij de livecast kan de hele regenbooggemeenschap het verkiezingsdebat volgen, ondanks de covid-19 maatregelen. Je kunt je HIER aanmelden voor de livecast (niet verplicht).
 
Wat gaan de Haagse politici doen tegen de niet aflatende stroom van geweldsincidenten tegen LHBTI’s? Vinden de aanstaande Kamerleden dat scholen LHBTI’s mogen afwijzen, of moet dat nou eens afgelopen zijn? Moet zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ verboden worden

Meerouderschap en transitieverlof

Over dit soort vragen gaan de politieke kopstukken op vrijdag 5 februari in debat. Ook voelen we ze aan de tand over zaken als meerouderschap, transitieverlof voor transgender personen en een verbod op onvrijwillige en onnodige operaties op intersekse kinderen.

En wat gaan deze politici doen voor mensen die te maken krijgen met een stapeling van discriminatiegronden, omdat ze bijvoorbeeld zwart en transgender zijn

Regenboogakkoord

Behalve naar de verschillen tussen de partijen, zoeken we ook de overeenkomsten. Want we willen natuurlijk weer een Regenboogakkoord sluiten, zoals eerder gebeurde bij de Kamerverkiezingen in 2012 en 2017.

Die akkoorden resulteerden onder meer in een wet lesbisch ouderschap, een nieuwe transgenderwet, verplichte aandacht voor LHBTI-acceptatie op school, een wettelijk verbod op transgender- en intersekse discriminatie en een grote meerderheid in de Tweede Kamer voor verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet.

Clairy Polak

Het debat vanuit Pakhuis De Zwijger wordt ingeleid door COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en gepresenteerd door Clairy Polak, voormalig presentator van Nieuwsuur en Buitenhof. Polak maakte een groot succes van het vorige nationale verkiezingsdebat van het COC in 2017 en het Europese debat in 2019.

Coverbeeld: COC's Regenboog verkiezingsdebat 2017, foto Geert van Tol voor COC Nederland

Powered by Labrador CMS