Reis
5 x Duurzaam op reis
Goed voor de wereld
Kun je het nog maken? Lekker met je luie kont in een CO2-fabriekje naar de andere kant van onze planeet – wat ervan over is dan – vliegen? Oppassend dat je niet tegen een van de andere duizenden vliegtuigen botst… En dan daar lekker rotzooi maken en alles achterlaten, ‘want iemand ruimt dat wel weer op’. Genoeg is genoeg: duurzaam is the word.
Bamboo! Bamboo for everyone!
Groen dorp en groene school
Op het eiland Bali leidt Elora Hardy een team van ontwerpers, dat samen al meer dan negentig gebouwen van (voornamelijk) bamboe heeft gemaakt. Ibuku, de naam van haar bedrijf, heeft naast woningen, ook scholen, een hotel en bijvoorbeeld een yogapaviljoen gerealiseerd. Hardy komt oorspronkelijk uit Canada maar is nu alweer langer dan tien jaar op Bali aan het werk. Vlak voor de coronacrisis gaf ze nog een TED Talk: Magical houses, made of bamboo. Een van de projecten waaraan Ibuku heeft meegewerkt is de Green Village – een twaalftal (vakantie)huizen, om de hoek van de Green School: een campus waar ecologie en permacultuur centraal staan. Green Village en Green School zijn opgezet door John Hardy, de vader van Elora. Voor je enthousiast gaat boeken: er zijn allemaal beesten die je hut in kruipen.
Zo kan het ook
Keemala op Phuket
Duurzaam is niet per se afzien. Voor enkele die hards is dat een synoniem, maar sommige mensen gaan toch echt op vakantie om te genieten. Keemala op Phuket weet betoverende luxe te combineren met een lage CO2-footprint. Natuurlijk gegroeid fruit, groenten en kruiden worden geoogst en gebruikt in de eigen keuken en spa. De tuin is een essentieel onderdeel van het Healthy Living-concept en er worden geen chemische pesticiden of meststoffen gebruikt in de zelf geteelde gewassen. Daarnaast kunnen de gasten de mooie tuin gebruiken om te ontspannen, te mediteren en voor yoga-sessies of Thaiboxlessen.
Denemarken in Japan
Glamping
Een beetje Denemarken in Japan. Dat biedt de splinternieuwe Nordisk Hygge Circles-camping in Ugakei, in het midden van Japan. Met hun glampingtenten wil het Deense, van oorsprong, outdoormerk toeristen dichtbij de natuur van Japan brengen en bij hen meteen de Scandinavische manier van vrijetijdsbeleving introduceren. Zowat alles op deze camping en dit vakantiehuisjespark – dat midden in de adembenemend natuur ligt – is van afbreekbaar of geüpcycled materiaal gemaakt, makkelijk af te breken en ook gewoon weer in te pakken en mee te nemen.
Lokale experts
Little America
TravelEssence is al specialist van op maat gemaakte reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland en nu breiden zij uit met Little America: reizen naar de Verenigde Staten en Canada. De focus van Little America ligt op kleinschalige accommodaties en activiteiten, ver weg van het massatoerisme. Alle accommodaties worden gerund door lokale hosts. Zij kennen de omgeving en weten als geen ander de weg. Minder autorijden staat ook centraal: minder milieubelasting en meer tijd om te genieten van bijvoorbeeld activiteiten met natuurbehoud als centraal thema.
Omdat het vijf voor twaalf is
Fair Travel
Ook grootaanbieder van vakanties TUI weet inmiddels dat duurzaamheid onmogelijk weg te denken is voor bijkans alle vakantievierders. In maart introduceerde TUI dan ook Fair Travel: “Een pakketreis waarmee je bijdraagt aan een eerlijke vakantie met een positieve impact.” Met een Fair Travel-reis steun je de lokale bevolking en economie, verblijf je in een accommodatie met een eco-label en draag je bij aan de verduurzaming van mobiliteit. TUI wil dat doen met projecten van zijn TUI Care Foundation, maar ook door eten en drinken lokaal te kopen en er eerlijk voor te betalen. Accommodaties met een ecolabel zetten zich in voor milieuduurzaamheid maar letten ook op het welzijn van de medewerkers – onafhankelijke organisaties controleren dit. Jonge vliegtuigen en meer treinreizen moeten zorgen voor minder milieuschade door mobiliteit.