“Mijn eerste keer zou ik graag nog eens overdoen”

Radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte over zijn eerste keer in een gaybar

Jeroen Kijk in de Vegte
Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte (49) over zijn allereerste keer in een gaybar.

“Ik kijk met veel plezier terug op mijn eerste keer in een gaybar; dat zou ik graag nog eens overdoen. Helaas kan dat niet, want het was in de legendarische club iT in Amsterdam, die in 2004 de deuren sloot. Ik was ongeveer zestien jaar oud en wist al een tijdje dat ik op jongens val. Ik had al jaren verhalen gehoord over de iT en wilde het zelf ook ervaren, dus ging ik met een vriend vanuit Flevoland, waar we woonden, naar Amsterdam. Hoe we zo jong binnenkwamen, weet ik niet meer, maar het was ontzettend gaaf. Er hing een exotische sfeer met allemaal extravagante mensen. Zelf waren wij helemaal niet uitgedost. We stonden als twee jochies uit de provincie in de hoek van de club, maar ik kan wel zeggen dat ik er geweest ben! Ik vond het retespannend om daar te zijn, maar wilde graag deel uitmaken van het grote uitgaansleven waar ik altijd verhalen over hoorde.

In de jaren negentig ben ik bij Veronica gaan werken en daar heerste een erg vrije sfeer. Ik leerde er vrienden kennen en daar hadden mensen er geen problemen mee als je gay was. In die tijd ging ik veel op stap in de Halvemaansteeg en de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, plekken waar veel queer bars zijn. Daar kwam je Gerard Joling en André van Duin tegen en het was natuurlijk leuk om je tussen hen te begeven. Ik kwam pas net kijken in de tv-wereld en kende al die mensen uit de media nog helemaal niet.

Ik ging nooit echt naar de gaybar om te scoren, maar het heeft me toch wel het een en ander opgeleverd. In de jaren negentig leerde ik in de Reguliersdwarsstraat een Duitse jongen kennen waar ik nog een aantal jaar verkering mee heb gehad, toch bijzonder. Verder kwam ik er vooral om het leuk te hebben met mijn vrienden. Op mijn werk hadden alle hetero’s het over Nirvana, terwijl ik liever meezong met Luv’ en Anita Meyer. Dat kon in de gaybar perfect!

Ik herinner me ook dat we met een vriendengroep het hele land af gingen naar feestjes in gaybars. Van ’t Bölke in Enschede tot KissKiss in Nijmegen, dat werd georganiseerd door het COC. Iedereen in mijn omgeving deed dat, maar volgens mij tegenwoordig niet meer.

Nu ga ik niet meer zo vaak op stap en ik mis het soms wel. Ik was onlangs wel in Café de Vink in Den Haag. Daar voelde het weer zoals in de jaren negentig: een afgeladen kroeg met een gezellige barjuffrouw. In mijn beleving heb je die plekken niet meer zoveel, cafés die bomvol staan en waar je jezelf door de mensenmassa heen moet wurmen, maar misschien ga ik ook gewoon te weinig om het nog echt mee te maken.”

Jeroen Kijk in de Vegte is dagelijks te horen op NPO Radio 2 in de ochtendshow Jan-Willem Start Op!. Ook is hij de voice-over van RTL Boulevard. Hij woont in Kootwijk.

Powered by Labrador CMS