Acteur Joe Locke over het nieuwe seizoen van Heartstopper

“Het doet me veel dat we met deze serie jongeren kunnen helpen”

Gepubliceerd
Leestijd: 4 min

Morgen verschijnt het derde seizoen van Netflix-hit Heartstopper. Winq sprak met Joe Locke, die Charlie speelt, over het leven op de set en zijn uitstapje naar Broadway.

Wat vind je van de manier waarop je personage Charlie zich in deze drie seizoenen van Heartstopper heeft ontwikkeld? “Het derde seizoen is volwassener. Zowel de kijkers als de personages zijn wat ouder geworden, en Charlie heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Hij krijgt dit seizoen een hoop voor z’n kiezen, maar gelukkig komt het goed met hem.” 

Er was online wat kritiek dat Charlie en z’n vriendje Nick wel erg braaf zijn, dat jongens van die leeftijd waarschijnlijk veel meer zouden doen dan alleen een beetje zoenen. Wat vind je daarvan? “Wat mensen soms vergeten is dat, hoewel er steeds meer dan een jaar tussen het verschijnen van de seizoenen zit, de tijd in de serie minder snel loopt. Daar komt nog eens bij dat Charlie minderjarig is wanneer hij Nick ontmoet. Het zou niet oké zijn om hem als minderjarige jongen seks te laten hebben met iemand die al meerderjarig is – dat is letterlijk verboden. Na Charlies zestiende verjaardag maken de twee er meteen werk van. Ze gaan zo snel als ze kunnen.”

Je bent zelf op jonge leeftijd uit de kast gekomen. Denk je dat je er iets aan zou hebben gehad om als tiener een serie als Heartstopper te kunnen kijken? “Absoluut. Ik vind Heartstopper fantastisch, en ik ben er trots op dat ik hier onderdeel van uit mag maken. Het doet me veel dat we met de serie jongeren kunnen helpen. Ik heb flink wat reacties gekregen van mensen over de hele wereld die er iets aan hadden. Om te horen dat Heartstopper eraan heeft bijgedragen dat zij zichzelf meer accepteren, vind ik heel bijzonder.” 

Hoe ga je om met de positieve, maar ook negatieve reacties? “Ik ben daar door de jaren heen steeds beter in geworden. In het begin bekeek ik alle reacties, en raakte het me echt als ik iets negatiefs las. Als er duizend aardige dingen werden gezegd, en er één rotopmerking tussen zat, kon ik me alleen die herinneren. Inmiddels probeer ik het niet meer zo persoonlijk op te vatten. Tegenwoordig neem ik de negatieve reacties maar met een korreltje zout.” 

“ik wilde charlies eet­stoornis met respect en authenticiteit vertolken”

In dit seizoen zien we hoe Charlie omgaat met zijn eetstoornis. Heb je onderzoek gedaan naar hoe je dat het best kon vertolken? “Ja, bij een zwaar onderwerp zoals dit is het zó belangrijk om het op de juiste manier in beeld te brengen. Ik wilde me ervan verzekeren dat ik zo veel mogelijk research had gedaan, zodat ik die verhaallijn met respect en authenticiteit kon spelen. We willen niemand tekortdoen, dus we moesten Charlies eetstoornis op een zo goed mogelijke manier vertolken.”

Hoe ziet een gemiddelde dag op de set eruit? Is het tussen het werken door ook een beetje gezellig? “Elke dag dat we op de set moeten zijn, moeten we al om vijf uur op, dan nog naar de studio rijden om vervolgens twaalf uur lang filmen. Het zijn lange dagen, maar we vinden het fijn om de hele dag met elkaar door te brengen. We lunchen ook samen, en als het ’s avonds tijd is om terug te gaan naar onze appartementen eten we daar meestal ook nog samen. Daaruit blijkt wel hoe goed we het met elkaar kunnen vinden.”

Hoe heb je je als acteur ontwikkeld? “Er is zo veel veranderd! Toen ik met Heartstopper begon, was alles nog gloednieuw voor me. Ik heb m’n best gedaan om het maximale te leren van iedereen met wie ik samengewerkte.”

Je speelde dit jaar op Broadway in de musical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Hoe was het om op Broadway te staan? Is het niet heftig om zes dagen per week op de planken te staan? “Het is inderdaad super intens! Ik heb zo veel respect voor mensen die dat fulltime doen. Het was aanpakken, maar ik heb er ook van genoten. Het is zó anders om elke avond voor een publiek te spelen dan om in een studio voor de camera te staan. Ik vind beide disciplines boeiend.”

“ik zou heel graag in een indie film willen spelen, iets wat een beetje rauw is”

Je bent opgegroeid op het eiland Man. Hoe was het om maandenlang in zo’n grote en drukke stad als New York te wonen? “Ik vond het helemaal te gek! Ik ben er nu nog steeds. New York is echt een fantastische plek. Ik vind het heerlijk om naar al die mensen op straat te kijken, en te zien hoe de wereld aan je voorbijtrekt. Ik kan juist genieten van die enorme drukte.”

Wat zou je hierna nog willen doen? “Ik zou heel graag in een film spelen. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. En dan het liefst in een indie film, een project dat een beetje rauw is. Dat lijkt me wel cool.”

Zit een vierde seizoen van Heartstopper in de pijplijn? “Dat is... eh... wie zal het zeggen? Het is nog niet helemaal zeker.”

Ah, je mag daar misschien helemaal niets over loslaten. Maar zie je jezelf deze rol de komende jaren nog spelen? Sommige acteurs keren na een tijdje de rol waarmee ze doorbraken de rug toe, om nieuwe dingen te proberen. “Zeker, ik hou van Charlie als personage, en ik zou het te gek vinden om het verhaal af te maken.” 

Alle drie de seizoenen van Heartstopper zijn nu te zien op Netflix (het derde seizoen start op donderdag 3 oktober).

Powered by Labrador CMS