eerste keer gaybar

“Ik trok mijn mooiste driedelige pak aan om een goede indruk te maken”

Maik de Boer over zijn eerste keer in een gaybar

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Fotograaf en fashion- en lifestyledeskundige Maik de Boer (63) over zijn allereerste keer in een gaybar.

“Op mijn 29ste bezocht ik voor het eerst een gaybar. Ik werkte en woonde in New York en logeerde bij twee oudere homomannen, Richard en David. Ze waren al veertig jaar samen en beiden in de zeventig. Mijn moeder schreef ooit in een boek van Cornald Maas dat ze Richard en David dankbaar is omdat ze mij weerbaar maakten in een wereld die zij niet kenden. Dat klopt. Ik had lang mijn geaardheid ontkend omdat ik mijn conservatieve ouders tevreden wilde stellen.

Maik de Boer toen hij voor de eerste keer uitging
Maik de Boer toen hij voor de eerste keer uitging

In Nederland voelde ik me anoniemer dan in Amerika. In New York durfde ik niet uit te gaan omdat ik bang was collega’s tegen te komen, aangezien ik werkte voor een hotel dat werd gerund door mormonen. Homoseksualiteit werd daar absoluut niet geaccepteerd. Rond de kerstperiode ging ik kort naar Amsterdam voor mijn verjaardag en besloot ik dat ik toch maar eens naar een Nederlandse gaybar moest gaan. Ik vroeg advies aan David, toen 75, en hij raadde me aan naar de April te gaan, een café op de Reguliersdwarsstraat, dat sinds 2010 niet meer bestaat.

Ik besloot om half acht naar de bar te gaan in mijn mooiste driedelige pak, om een goede indruk te maken. Daar trof ik vijf heren: Harry, Arno, Bert, Paul en Willem. Ik stelde me voor als Oscar, een pseudoniem geïnspi­reerd door The Picture of Dorian Gray, dat ik stiekem uit de boekenkast van David had gegrist. Ik bood de heren een drankje aan en zo raakten we in gesprek. De sfeer was warm en hartelijk. De April stond bekend om zijn piekuren, waarin een biertje een gulden kostte en ‘Money, Money, Money’ van ABBA gedraaid werd. Dat was een ritueel waar ik snel aan gewend raakte.

Later die avond besloten de heren dat het tijd was om naar de bar Chez Manfred te gaan. Ze namen me mee en introduceerden me in hun kring. Ik was diep onder de indruk van de gemeenschap en de verbonden­heid die ik voelde. Manfred Langer, een flamboyante figuur, begroette me hartelijk en nodigde me later uit voor zijn veertigste verjaardag in het Concertgebouw. Daar ontmoette ik sterren als Grace Jones en René Froger, wat mijn eerste echte kennis­ making met beroemdheden was en de start van mijn carrière als stylist.

We eindigden de avond in de Exit, waar ik mijn eerste kus kreeg van een Amerikaanse man, Patrick. Hij leek op Dorian Gray: beeldschoon, blond en androgyn. Hoewel ik bang was betrapt te worden, voelde ik me veilig en onbespied. Mijn eerste bezoek aan een Nederlandse gaybar werd een marathon van drankjes, gesprekken en onvergetelijke ontmoetingen. Ondanks mijn angsten en onzekerheden, vond ik een gemeenschap waarin ik me thuis voelde. Pas op mijn 32ste kwam ik uit de kast, maar die eerste avond in Amsterdam blijft een dierbare herinnering. Het was het begin van mijn reis naar zelf­ acceptatie en trots.”

Maik de Boer werd bekend als stylist van sterren. Sinds zijn deelname aan het tv- programma Het Perfecte Plaatje is hij ook werkzaam als fotograaf. Hij verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam en Barcelona.

Powered by Labrador CMS