binnenkijken

Guy bij een werk van Wim Ricourt.

Binnenkijken in de inspirerende loft van Guy en Reon

Kunst aan huis

Guy bij een werk van Wim Ricourt.
Leestijd: 3 min

Ze verzamelden allebei kunst – ieder op zijn eigen manier. Maar toen ict-business consultant Guy van Aken (58) en hairstylist Reon Nettenbreijers (55) gingen samenwonen en hun collecties samenvoegden, ontstond het idee om ook zelf kunst te gaan maken.

Intussen zijn ze een reeks glitterboeddha’s, mangaëske Munny-achtige figuurtjes volgeplakt met Swarovski’s en popartachtige Love-werken verder. De twee werken samen aan hun kunstwerken onder de naam G&R. Niet zo gek dus dat hun Antwerpse loft tot de nok is gevuld met kunst. Zelf noemen Guy en Reon het ‘eclectisch, maximalistisch, design’. 

“De vier foto’s in de kunstgalerij, zoals wij het noemen, zijn van Erwin Olaf uit de ‘Dance in close-up’-collectie: een hommage aan Hans van Manen.
“De vier foto’s in de kunstgalerij, zoals wij het noemen, zijn van Erwin Olaf uit de ‘Dance in close-up’-collectie: een hommage aan Hans van Manen.

Het was op GayRomeo, waar de twee elkaar in 2011 het eerst troffen. Ondanks dat Reon een eigen salon in Eindhoven heeft, wilde hij zich graag in Antwerpen settelen en poogde hij vast wat mensen uit het Antwerpse te leren kennen, om zich zo alvast meer in de stad te verdiepen. Een jaar later nam Reon de stap en vertrok met zijn hele hebben en houwen naar de Diamantstad. Zij waren elkaar niet uit het digitale oog verloren en besloten dit op te volgen met een heuse offline ontmoeting. En daar zaten ze dan, op een zekere 28 april – in café-restaurant Berlin. Iedere maand wordt deze eerste ontmoeting op de 28e gevierd.

op de vlucht voor de kermis 

Guy: “Reon had een flat gehuurd aan de Vlaamse Kaai, slechts enkele weken voordat Sinksenfoor, een van de grootste kermissen in België, zou starten. Hij had geen enkel idee hoeveel lawaai die kermis met zich meebrengt en hoelang Sinksenfoor wel niet duurt. Na de eerste nacht tijdens Sinksenfoor werd er al vlug beslist om uit te wijken naar mijn woning in Boom, die is heel wat rustiger gelegen.” Guy woonde er al tien jaar en met dank aan Sinksenfoor vertoeven ze er nu met zijn tweeën.

Tekst gaat verder onder de foto

Guy en Reon.
Guy (l) en Reon.

Het was overigens niet meteen een zoete inval – Guy hield aanvankelijk de boot af om Reon in zijn paleisje te ontvangen. Eerst moest er gewandeld worden en tijdens die lange trektochten bediscussieerden zij wat mooi en lelijk is in huis om daarna samen spullen te bekijken die mogelijk in een gezamenlijk huishouden een plek kunnen krijgen. Gelukkig waren er veel raakvlakken. Na drie weken mocht Reon eindelijk Guys drempel over. Reon was flabbergasted door Guys over-the-top-interieur, en hij was ‘eindelijk’ eens drie minuten stil. Zijn nieuwbakken vriend had de loft al eens in een interieurmagazine gezien, maar wist niet dat Guy erachter zat. 

meubels waar je echt op kunt zitten 

Guy woont dus al sinds 2022 in dit huis. Daar ging een lange zoektocht aan vooraf. Guy: “In het Vlaamse deel van België vond ik niets dat aan mijn eisen van ruimte en licht voldeed. Maar tijdens een vakantie in Egypte raakte ik aan de praat met andere Vlamingen die vertelden over een interessant gebouw in Antwerpen. 

Lamp met kristallen blokken, overgekocht van vrienden.
Lamp met kristallen blokken, overgekocht van vrienden.

Tijdens mijn eerste bezichtiging van het gebouw was het meteen duidelijk voor mij: dit zou het worden.” Guy kocht de loft casco en heeft deze volledig verbouwd en ingericht naar persoonlijke smaak. Sinds de twee samen zijn, is er al best veel aan het interieur veranderd. Zo werd er een nieuwe vloer gelegd en kreeg de keuken een opknapbeurt. Ook namen zij van een aantal meubelstukken afscheid en werden deze vervangen door nieuwe designerstukken. Guy: “Maar wel meubels die goed genoeg zijn om normaal op te kunnen zitten, hoor – wij kopen niet enkel op mooi, comfort is ook een dingetje. 

Venetiaanse spiegel van Murano in de badkamer (waar Liberace in had willen sterven).
Venetiaanse spiegel van Murano in de badkamer (waar Liberace in had willen sterven).

En onze kunstcollectie is aardig uitgebreid, sinds Reon hier is komen wonen. Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal – een kunstwerk kopen is steeds een beetje verliefd worden en dan evalueren of het binnen jouw budget past en bepalen of het zijn prijs waard is. Sowieso evolueert je smaak; dan verdwijnen er stukken en komen er weer nieuwe bij.” Reon: “Twaalf jaar geleden was dit een compleet witte loft, met veel witte meubels erin. Nu is het hier wat huiselijker en warmer aangekleed.” 

Is dit dan het walhalla, het droomhuis waaraan niets ontbreekt? Nee. Reon mist een tuin, of een terras. Bijvoorbeeld om lekker in de Belgische zon te zitten. En dan is er nog een wens. Reon: “Het zou fijn zijn om onze kunst op een andere plek te maken dan in onze loft. Bijvoorbeeld een huis met een atelier zodat we niet iedere keer, als we vrienden over de vloer krijgen, alles moeten opruimen en schoonmaken. 

Tekst gaat verder onder de foto

Two Top Secretary-tafel van Marcel Wanders voor Moooi op de voorgrond. Chinees kamerscherm op de achtergrond.
Two Top Secretary-tafel van Marcel Wanders voor Moooi op de voorgrond. Chinees kamerscherm op de achtergrond.

Gewoon lekker de deur van het atelier achter je dicht kunnen trekken om de dag erna weer gemakkelijk met alles aan de slag te gaan. Wij zijn al lang op zoek naar een betaalbaar atelier in de buurt, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Als iemand suggesties of ideeën heeft, dan horen we dat graag. [mail in dat geval de redactie van Winq] Het liefste een huis met een tuin, een terras en iets verder richting de grens met Nederland. De meeste van onze vrienden zitten in Nederland, daar zijn we wel achter gekomen.” 

Powered by Labrador CMS