Aantal hiv-infecties neemt toe onder kwetsbare groepen

Leestijd: < 1 min

Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen is wereldwijd toegenomen. Discriminerende wetten in een toenemend aantal landen zorgen ervoor dat de meest kwetsbare en gemarginaliseerde groepen het hardst worden getroffen door de al veertig jaar voortdurende hiv-epidemie. 

Dit meldt het Aidsfonds. Er is politieke moed nodig om een einde te maken aan de ongelijkheid die de hiv-epidemie in stand houdt. Aidsfonds vaart mee tijdens de Canal Parade, de botenparade van de Pride, aanstaande zaterdag in Amsterdam om aandacht te vragen voor deze ongelijkheid.

Meest kwetsbare groepen

Uit recente cijfers van UNAIDS blijkt dat wereldwijd zeven op de tien nieuwe hiv-infecties worden gevonden onder de meest kwetsbare groepen. Dat zijn homomannen, trans personen, sekswerkers en drugsgebruikers en hun partners – een groep die minder dan vijf procent van de wereldbevolking uitmaakt.

Met name jongeren tussen de 15 en 24 jaar in deze kwetsbare groepen liepen het afgelopen jaar hiv op. Strafbaarheid van homoseksualiteit, sekswerk of drugsgebruik, intimidatie en geweld door rechtshandhaving en dagelijkse stigmatisering en discriminatie, zorgen ervoor dat zij niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Als minderjarigen hebben ze in veel landen bovendien de toestemming nodig van een ouder om zich te testen op hiv, dat is een extra drempel om de broodnodige preventie- en hiv-zorg te krijgen.

Meer geweld en risico op hiv

Een kwart van de trans personen wereldwijd had het afgelopen jaar te maken met geweld. Hetzelfde geldt voor een op de vijf sekswerkers, een op de zes drugsgebruikers en een op de 14 homomannen. 

Bij homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, is het risico op een hiv-infectie 28 keer groter dan bij andere volwassen mannen. Bij drugsgebruikers is dat risico 35 keer zo groot als mensen die geen drugs gebruiken. Bij trans vrouwen is de kans dat zij hiv oplopen 14 keer groter en bij vrouwelijke sekswerkers 30 keer groter dan bij andere volwassen vrouwen.

Een kwart van deze kwetsbare groepen heeft het afgelopen jaar - door slechte toegang tot gezondheidszorg - geen hiv-test gedaan, wat betekent dat zij niet op de hoogte zijn van hun hiv-status. 

Vooruitgang 

De laatste jaren is er ook vooruitgang geboekt. Sinds 2016 hebben zes landen wetten die homoseksualiteit verbieden afgeschaft en hebben negen landen wetten aangenomen die het mogelijk maken om gender en naam officieel te veranderen zonder verplichte geslachtsaanpassende operatie.

The Equal Treatment Club

The Equal Treatment Club is de Aidsfonds-boot die meevaart tijdens de Canal Parade aanstaande zaterdag 6 augustus in Amsterdam. We hebben alle kennis en middelen om de aidsepidemie te beëindigen. Om dat te bereiken moeten we iedereen gelijk behandelen. De boodschap van Aidsfonds tijdens de Canal Parade luidt: Het einde van aids begint bij gelijke behandeling.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS