interview
Acteur Thuy Nguyen is ambassadeur voor Asian Pride: “We vieren hoe divers en mooi de Aziatische cultuur is”
Thuy Nguyen maakte vorig jaar de film Stiletto, waarin hen ook de hoofdrol speelde. Dit was aanleiding voor het team van Asian Pride NL om hen als ambassadeur te vragen. In een interview met Winq vertelt Thuy wat dit met hen doet: “Het is zo belangrijk dat wij als queer Aziaten onszelf kunnen herkennen in de ander.”
Thuy Nguyen (hen/hun) is een Nederlands-Vietnamees/Chinese queer trans/non-binaire acteur en filmmaker uit Apeldoorn en momenteel woonachtig in Rotterdam. In 2022 ontdekte Thuy het acteren en sindsdien gaat het snel: hen speelt verschillende rollen in film en tv, maar miste in de Nederlandse film eerlijke queer Aziatische verhalen met een transpersonage in de lead. Daarom maakte Thuy twee zelfgeschreven short films, waarin hen tevens de lead speelt, Stiletto (2023), geselecteerd voor het Nederlands Film Festival, en Coffee House (2023).
Je bent verkozen tot een van de Asian Pride-ambassadeurs, waarom denk je dat ze bij jou zijn uitgekomen?
“Toen het team van Asian Pride mij vertelde dat ik een van de Asian Pride NL ambassadeurs was geworden, dacht ik gelijk: waarom ik?! Ik hoorde weer even dat kleine stemmetje van vroeger opkomen, dat ik niks zinnigs te vertellen heb en het niet waard ben om naar te luisteren. Maar dat stemmetje doofde al snel en ik wist ergens wel waarom ze bij mij zijn gekomen. Ik heb het Asian Pride team ook stiekem om de reden gevraagd en het was precies wat ik al had verwacht: Sam van Asian Pride, die transgender is en verantwoordelijk voor de marketing, was aanwezig bij de screening van mijn shortfilm Stiletto op het Nederlands Film Festival 2023. Het maakte veel indruk op hen om een andere trans/nonbinaire Aziatisch-Nederlandse queer persoon op het witte doek te zien. Dit voelde voor mij als een extra bevestiging dat wat ik doe zin heeft.”
Het is belangrijk dat queer Aziaten ook zichtbaar zijn, zeg je. Leg eens uit?
“De reden die ik hierboven noemde is een erg mooi voorbeeld. Het is zo belangrijk dat wij als queer Aziaten onszelf kunnen herkennen in de ander. We zien simpelweg veel te weinig goede voorbeelden in de media of om ons heen.
Ik hoorde Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective dit in Over Kleur Gesproken (HUMAN) zeggen en het raakte me enorm: ‘Wie ben je als persoon als je jezelf niet terug kan zien, als je je niet kan spiegelen?’.
Ik dacht in mijn tienerjaren dat ik de enige queer Vietnamees was in Nederland, want ik zag geen andere queer Vietnamezen om me heen. Ik voelde me daardoor erg eenzaam en gevangen, en anders. Ik leefde daarnaast constant met het gevoel dat ik er niet toe deed, omdat ik queer én Aziatisch was. Het queer-zijn werd niet bepaald geaccepteerd binnen de Aziatische community en Aziaten waren (en zijn!) in Nederland vaak het mikpunt van spot. Het was een erg lastige tijd om mezelf te kunnen zijn.
Eerlijke (queer) Aziatische zichtbaarheid en representatie ontbreken nog steeds in de Nederlandse media en om die reden acteer ik en maak ik films.”
Noem eens een bekend queer Aziatisch rolmodel?
“De eerste die bij mij opkomt is Chella Man. Hen is een Chinees-Joodse, dove, multidisciplinaire artiest/activist uit Amerika. Zes jaar geleden kwam ik hun video's tegen op YouTube waarin hen hun transitie vastlegde en zag direct herkenning: jij bent wie ik wil zijn! Door hun video’s viel alles op zijn plek en realiseerde ik me dat ik trans man ben.”
Wat kun je vertellen over Asian Pride?
“Voor mij is Asian Pride NL momenteel de prominentste organisatie voor queer Aziaten in Nederland en Europa. Ze zorgen voor meer zichtbaarheid van queer Aziaten en bouwen daarnaast aan een sterke community. Hun motto dit jaar is dan ook Stronger Together, waarmee ze alle queer Aziaten in Nederland en Europa bedoelen. Sinds dit jaar hebben ze een geheel nieuw team dat bestaat uit queer Aziaten uit verschillende landen.”
(tekst gaat verder onder de foto)
Uit welke events bestaat Asian Pride dit jaar?
“20 juli liepen we mee met de Pride Walk. We liepen met het Asian Pride team en een mooi en gezellig groepje queer Aziaten mee met de gehele lhbtiq+ community. Het was overweldigend voor mij dat we er met zovelen waren! Ik voelde me daardoor erg trots dat ik onderdeel ben van de community. Na de walk stond Asian Pride met een gezellig kraampje op het Queer Fest, dat georganiseerd werd door Queer Amsterdam.”
Op 26 juli komen we alvast in de feeststemming op Dim Sum and Then Sum, Asian Pride’s eigen Queer Asian Festival in Sexyland in Amsterdam. Overdag zijn er gezellige marktstalletjes met lekker eten en spulletjes, en de avond wordt feestelijk afgesloten met vette DJ’s uit onder anderen Engeland en Duitsland.
Op 27 juli is de Pride March met een community picknick, badminton en Muay Thai in het Vondelpark die georganiseerd wordt door de Thaise ambassade. Tussendoor kun je naar verschillende mooie filmscreenings in samenwerking met CinemAsia.”
Jullie varen ook mee tijdens de Canal Parade op 3 augustus. Wat betekent dit voor queer Aziaten en wat gaan jullie laten zien?
“Ja, ik kijk er enorm naar uit! Het is echt geweldig dat Asian Pride NL een eigen boot heeft tijdens de Canal Parade. Het thema van dit jaar is Asian Cosplay. Alle gasten op de boot zullen zich verkleden als hun favoriete Aziatische persoon of (anime) karakter uit een film of serie. Zo vieren we op een speelse manier hoe divers en mooi de Aziatische cultuur is. Het wordt ons moment om te shinen en trots te laten zien dat onze community er ook mag zijn.
Kom Pride met ons vieren! Er zijn nog kaartjes te bestellen voor op de Asian Pride boot via AsianPrideNL.org. We zijn bootnummer 16. Zwaai, roep en juich naar ons vanaf de zijkant. Laat zien dat we ook gevierd mogen worden!”
aanvullende informatie
Bekijk alle events en screenings van Asian Pride NL op hun website: AsianPrideNL.org.
Volg Thuy op Instagram: @TheRealThuyNguyen
Volg Asian Pride NL op de socials:
Instagram: @AsianPride.NL
Facebook: Asian Pride
LinkedIn: Asian Pride NL