Afgewezen asielzoekers varen mee met Canal Parade

Als varend protest op de allereerste boot

Leestijd: < 1 min

Veertig onterecht afgewezen asielzoekers varen aanstaande zaterdag mee met de Canal Parade in Amsterdam. Ze zijn te zien op ‘boot nul’, de eerst boot in de parade die ze als ereplaats is toegewezen door Pride Amsterdam.

De boot is door Pride Amsterdam geschonken aan stichting LGBT Asylum Support. Op de boot varen veertig onterecht afgewezen asielzoekers mee, van wie sommigen uiteindelijk na jarenlange procedures en met steun van LGBT Asylum Support alsnog een verblijfsstatus ontvingen.

Niet gay genoeg

Maar bijvoorbeeld ook een Iraakse lhbtq asielzoeker die al veertien jaar in procedure is, waarbij hij telkens maar niet geloofd wordt door de IND. (Gebaseerd op de redenatie dat hij niet genoeg inzicht kan geven over zijn gevoelens, terwijl iedereen in zijn omgeving weet dat hij homo is.)

En een afgewezen lhbtq asielzoeker uit Sierra Leone, die al twee jaar tevergeefs ‘wacht’, om uitgezet te kunnen worden na een asielprocedure van twaalf jaar. En dit in een sobere omgeving bij Ter Apel die door hem omschreven wordt als een gevangenis zonder tralies, waar hij zich al twee jaar lang dagelijks moet melden.

Onmenselijke situatie

“Een onmenselijke, schrijnende situatie, maar helaas niet het enige voorbeeld”, zegt voorzitter Sandro Kortekaas. “Daarom beschouwen wij Pride, dat oorspronkelijk begonnen is als een protest, als een belangrijk en noodzakelijk evenement om duidelijk te maken hoe de overheid omgaat met kwetsbare lhbtq asielzoekers die voor hun veiligheid naar Nederland komen uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is en voor wie terugkeer geen optie is. Maar we zijn ook een trots protest, zoals blijkt uit het boek dat we nu uitgegeven hebben en dat een eerste handreiking is naar staatssecretaris Eric van den Burg. Op onze boot vaart hij niet mee, maar hij is als lhbti-ers onder elkaar van harte welkom!”

Boek

Afgelopen weekend verscheen het boek #NietGayGenoeg De Naakte Waarheid - The naked truth, uitgegeven door de stichting LGBT Asylum Support. Hierin doen 28 afgewezen lhbtq asielzoekers hun verhaal en zijn ze gefotografeerd door Mona van den Berg.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS