Alcoholgebruik

Alcoholgebruik onder lhbtiq+-jongeren groter dan onder hetero’s - KWF en COC komen in actie

Leestijd: 2 min

Veel lhbtiq+-jongeren drinken meer alcohol dan hun heteroseksuele cis-gender leeftijdsgenoten. Daardoor lopen zij een verhoogd risico op kanker en andere mentale en fysieke problemen. Om het gesprek over alcohol in deze groep te openen, lanceert KWF Kankerbestrijding een project met COC, het Trimbos-instituut en Rutgers. 

Met als doel: een gezondere leefstijl stimuleren. KWF-directeur Dorine Manson: “We maken ons echt zorgen.”

onderzoek

Al langer laat onderzoek zien dat het alcoholgebruik in de lhbtiq+-gemeenschap hoger ligt. De recent verschenen Lhbtiqa+ monitor van Movisie bevestigt dat beeld grotendeels: de meeste lhbtiqa+ groepen rapporteren meer alcoholgebruik dan cis-hetero personen. Lesbische en bi+ personen verschillen significant met de cis-hetero groep. 

Zo drinkt 11% van de lesbische vrouwen en 7% van de bi+ personen overmatig, vergeleken met 4% van de cisgender hetero’s. Andere groepen met een relatief hoog percentage overmatig alcoholgebruik zijn intersekse personen (23%) en queer personen (12%).

zeven soorten kanker

“De gezondheidsrisico's van alcohol zijn niet te onderschatten”, vertelt Dorine Manson, directeur van KWF Kankerbestrijding. “Het verhoogt de kans op 7 soorten kanker en meer dan 200 andere aandoeningen. Daarnaast kan het negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Omdat lhbtiq+-personen gemiddeld meer alcohol drinken, lopen zij een groter risico op deze gezondheidsproblemen. Met dit project willen we hen ondersteunen op een manier die aansluit bij hun behoeften. En zo zorgen voor gelijke kansen op een gezonde toekomst."

minderheidsstress

“Dat lhbtiq+-jongeren vaker drinken, heeft mogelijk te maken met de druk die ze ervaren in de samenleving”, legt Gebi Seedorf, projectleider bij COC, uit. “Ze worden vaker geconfronteerd met discriminatie, negatieve verwachtingen en minderheidsstress. 

In de leeftijdsfase van 12 tot 24 jaar, waarin ze hun identiteit ontdekken, zijn ze bovendien extra vatbaar voor groepsdruk, wat alcoholgebruik kan aanwakkeren als een manier om met deze uitdagingen om te gaan. Met dit project krijgen we steeds meer zicht op het alcoholgebruik van deze groepen en hun behoeften op het gebied van gezondheidsondersteuning.”

interventies op maat 

Omdat zoveel verschillende factoren meespelen, is er geen kant-en-klare oplossing. Daarom gaat COC, samen met Rutgers en het Trimbos-instituut, in de eerste fase onderzoeken wat het beste werkt voor deze specifieke groepen. “We doen dit samen met de jongeren”, aldus Seedorf. “We willen begrijpen welke rol alcohol speelt in hun leven. 

Daarna bedenken we samen met hen en experts interventies op maat, zoals gespreksstarters, campagnes maar bijvoorbeeld ook informatie gericht op zorgprofessionals en beleidsmakers die met de doelgroep werken. Zo zorgen we voor bewustwording en ondersteunen we bij gezondere leefstijlkeuzes, die bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid.”

queer & sober

Jeroen van Zanten (36) herkent het beeld dat de cijfers schetsen. Zo’n 2 jaar geleden startte hij daarom de Stichting Queer & Sober in Amsterdam, dat inmiddels 700 leden telt. Wekelijks organiseren zij alcoholvrije events voor de queer community. 

“Het is gewoon supernormaal om een drankje te doen. Maar je ziet dat er ook mensen zijn die zich daar niet prettig bij voelen. Er is steeds meer behoefte aan omgevingen waarin het helemaal prima is om niet te drinken. En waar die sociale druk er ook niet is.”

samenwerking 

De komende 2 jaar gaat lhbtiq+-belangenorganisatie COC aan de slag om deze normverschuiving in de gemeenschap uit te bouwen. Dat doen ze in samenwerking met Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, en het Trimbos-instituut, het kennisinstituut voor mentale gezondheid, het gebruik van alcohol, tabak en drugs en over gamen, digitale media en gokken. In totaal investeert KWF ruim € 400.000 euro in het project.

In Nederland zijn er 2,7 miljoen lhbtiq+-personen. Vooral in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is deze groep groot: 19 procent valt in deze categorie.

Powered by Labrador CMS