Interview Bart Hesters

“Als we wegkijken voor geweld, verandert er nooit iets”

Mister Gay Belgium over homofobie bij onze zuiderburen

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Berichten over homo’s die in elkaar worden geslagen, we horen ze helaas met enige regelmaat. Maar hoe zit dat in België? We spreken de kersverse Mister Gay Belgium Bart Hesters (32) over de staat van homoacceptatie in België. “Oud-Mister Gay Belgium-winnaar Jaimie is dit jaar in elkaar geslagen en vorige week was er nog een geval van gaybashing in Brussel. Het toont aan dat we er nog lang niet zijn.”

Een jaarlijks hoogtepunt in België: de Mister Gay Belgium-verkiezing. Vorig weekend heeft een negentienkoppige (!) jury, met onder anderen staatssecretaris Zuhal Demir, Songfestival-deelneemster Sennek en Josje Huisman Bart Hesters uitgeroepen tot de nieuwe ambassadeur van de Belgische LHBTQ-gemeenschap. “Het zijn drukke dagen”, vertelt Bart als we hem spreken. “Ik was heel erg zenuwachtig en had niet verwacht dat ik zou winnen.”

Hoe gaat de Mister Gay Belgium-verkiezing eraan toe? Vooral mooi zijn en wereldvrede verkondigen, of zit er nog iets meer achter?
“Er was een debat over bepaalde LHBTQ-thema’s. Ook hebben we een voorbereidend examen moeten doen over de geschiedenis van LHBTQ’s. Dat heeft mij uiteindelijk ook aangetrokken me in te schrijven, het draait er niet alleen om dat je mooi staat te wezen op het podium. Het is geen vleeskeuring.”

Bart met twee andere kandidaten

Tijdens een van de rondes heb je een levenskoffer gemaakt. Kun je daar meer over vertellen?
“Dat hoorde bij de opdracht een kunstwerk te maken met betrekking tot je campagne. Bij mij moest het daarom gaan over meer diversiteit in woonzorgcentra. Ik maakte een metalen koffer met daarop een aantal knelpunten binnen de LHBTQ-gemeenschap geschreven. Op de andere kant van de koffer stond een oudere man die in de spiegel keek en zichzelf als jonge jongen zag. Daarop stond ‘Mezelf gebleven tijdens mijn leven’. Daar sta ik voor.”

Afgelopen jaar is oud-Mister Gay Belgium-kandidaat Jaimie Deblieck in elkaar geslagen tijdens het uitgaan. Hij belandde daarbij in het ziekenhuis.
“Ik vind dat heel jammer. Het gebeurde nadat de twaalf nieuwe Mister Gay Belgium-kandidaten gepresenteerd werden aan het publiek. Het was een grote domper op de vreugde. Ik vind het heel erg goed dat Jaimie zijn verhaal nadien heeft gedeeld. Hij had er ook voor kunnen kiezen het voor zichzelf te houden, het zelf een plekje te geven. Maar dat deed hij niet. Door zijn verhaal te delen heeft hij enorm veel waardering gekregen. Anderen hadden iets aan hem.”

En vorige week zijn er ook nog mannen het slachtoffer geworden van anti-homogeweld. Maakt dat je niet bang?
“Het toont aan dat we er nog lang niet zijn. Dus omdat je jezelf bent, krijg je klappen. Dat kan toch niet anno 2018? Als ik het erover heb, krijg ik weer een gevoel van woede over me heen. Ik snap dat totaal niet.”

Zinloos geweld tegen homo’s moet onder de aandacht blijven

Na de aanval op Jaimie had je ervoor kunnen kiezen je terug te trekken uit de wedstrijd, je bent als Mister Gay Belgium nu een publieksfiguur.
“Daar heb ik geen seconde over nagedacht. Het geeft me juist de drijfveer me in te zetten voor de LHBTQ-gemeenschap dit jaar. Als we wegkijken, gaat er nooit iets veranderen. Zinloos geweld tegen homo’s moet onder de aandacht blijven. We moeten de maatschappij daarover wakker blijven schudden. Als titelhouder heb ik een mooi lint gekregen waarop staat dat ik Mister Gay Belgium ben, die ga ik met veel trots dragen.”

Je hebt gezegd je in te gaan zetten voor meer diversiteit in woonzorgcentra voor ouderen. Waarom?
“Tijdens mijn campagne heb ik al met verschillende ouderenorganisaties gesproken. Het is belangrijk dat roze ouderen zichzelf kunnen zijn, te vaak gaan die mensen terug in de kast. Of ze durven er helemaal niet voor uit te komen dat ze LHBTQ zijn.”

En hoe ga je die mensen dan helpen?
“Bij aankomst in een woonzorgcentra wordt er automatisch aan een nieuwe bewoner gevraagd of hij of zij een man of vrouw heeft. Dan krijgen ze vaak meteen een schrikgevoel. Mij lijkt het beter als er in een algemene vorm wordt gesproken: heeft u een partner? Dat is een open vraag waarop diegene zelf ja of nee kan antwoorden. Daarnaast vind ik dat er meer trainingen over LHBTQ’s voor personeel moeten komen. Zij zouden bijvoorbeeld met ouderen moeten praten over LHBTQ’s van nu. Hoe staan we ervoor? Hoe is het nu ten opzichte van vroeger?”

Foto: Photonews

Is er nog meer dat je wil bereiken?
“Absoluut. Ik heb daar campagne voor gevoerd, maar ik wil natuurlijk een ambassadeur voor iedereen zijn.”

Je bent zelf 32. De vorige twee Mister Gay Belgiums waren 18 en 21 toen ze wonnen. Is het belangrijk dat er nu een wat oudere man heeft gewonnen?
“Ik had vanwege mijn leeftijd niet verwacht dat ik zou winnen. Ik heb iets meer bagage en tijdens mijn campagne hielp het ook: ik werk al tien jaar in woonzorgcentra voor ouderen. Uiteindelijk heb ik me om die reden ingeschreven. Dat was niet omdat ik vond dat altijd de jongere gastjes wonnen, helemaal niet. Zowel Jaimie (Mister Gay Belgium 2017) als Raf (2016) hebben het schitterend gedaan. Ze zijn voorbeelden voor mij. Leeftijd doet er in dat opzicht niet toe.”

Beeld: Dries Verstreepen / Make-up: Yasmine Schiettecatte / Haar: Populhair Mortsel

Powered by Labrador CMS