house of vineyard x magnum

Amber Vineyard over ballroom, chosen family en zelfvertrouwen

Category is… Confidence!

Tijdens Pride Amsterdam 2024 gaf ballroom icoon Amber Vineyard een unieke confidence workshop in de Melkweg. Amber, Mother of the House of Vineyard, Nederlands eerste ballroom huis, werkt samen met Magnum om een tiental liefhebbers een flinke dosis zelfvertrouwen te geven.

Voor iedereen die het nog niet weet: wat is ballroom? 

“Ballroom is een kruising van activisme, mode, kunst, performance en expressie. Het is een safe space die we met elkaar en met de community creëren. Het is een reflectie van de wereld en de manier waarop onze maatschappij gemaakt is. Onze maatschappij schrijft vaak voor dat jij je op een bepaalde manier moet presenteren, maar in ballroom vieren we juist onze verschillen.” 

Hoe voel jij je wanneer je een ball loopt? 

“Krachtig. De vloer is van mij. Ik bezit alles in de ruimte, van het tapijt tot de stoelen, de lichten – alles is van mij. Toen ik jonger was, was ik geobsedeerd door de Playboy. Ik wist niet of ik die vrouwen wilde zijn of dat ik in ze wilde zijn. Alles met sex appeal vond ik krachtig, tot aan Jessica Rabbit toe! Mijn categorie op de runway is 'Sex Siren' en ik hou ervan om met veel zelfvertrouwen over de catwalk te lopen – mensen vinden dat sexy.”

Hoe neem je dat zelfvertrouwen mee naar het dagelijks leven? 

“Het heeft te maken met de steun van de mensen om je heen. In mijn jeugd kreeg ik nooit de ruimte en de steun om mezelf te ontdekken. Ik hoorde vaak dat ik niet normaal was, dat mijn ‘manier van zijn’ niet normaal was. Ik miste mensen die tegen me zeiden dat er ook andere manieren van normaal zijn die net zo relevant zijn. Mijn chosen family ziet en steunt mij. Het is belangrijk om je veilig te voelen, om te ontdekken en om fouten te mogen maken. En wanneer je die steun krijgt op de vloer, kun je dat zeker ook meenemen naar buiten. Zoiets gaat niet over één nacht ijs. Magnum begrijpt dat ook. Net als wij, wil Magnum de jeugd een pak zelfvertrouwen meegeven. Daarom ondersteunen zij ons jeugdcentrum, het komende jaar. Dat betekent veel voor mij als moeder. Dus een oproep aan andere bedrijven: put your money where your mouth is.

samenwerking met magnum

De samenwerking is een vervolg op de Magnum Sleepover, waar Amber Vineyard het gezicht van was. Jasper van Meer, Marketing lead Ice Cream bij Magnum, licht toe: “Amber Vineyard maakt zich al jaren hard voor zelfvertrouwen en onbegrensde zelfexpressie via performance, community-work, en zichtbaarheid. Daarmee is ze voor ons een bron van inspiratie. Zo voert Magnum ook al langer campagnes die draaien om deze kernwaarden. Magnum staat voor pleasure, maar ultiem genieten kan pas als je lekker in je vel zit. We geloven dat iedereen het verdient om vol zelfvertrouwen in het leven te staan.”

Hoe is de ballroom scene veranderd door de jaren heen? 

“Het is allemaal begonnen in New York en inmiddels heeft het zich verspreid met ball communities over de hele wereld. Tien jaar geleden wist niemand wat ballroom was. Mensen dachten bij Vogue aan Madonna. House of Vineyard was het eerste huis in Nederland en nu zijn er al meer dan veertien. Ballroom is geen underground scene meer. Je ziet ons op televisie, in series, we hebben letterlijk de Olympische Spelen geopend en dat is fantastisch. Er was veel kritiek, maar het is belangrijk dat de wereld begrijpt dat we een onderdeel van de maatschappij zijn. De wereld kan veel leren van hoe wij in ballroom elkaars verschillen vieren. Het is belangrijk om samen te werken met organisaties die het belang van onze jeugd zien en de toekomst begrijpen.”

"ballroom is geen underground scene meer. je ziet ons op televisie, in series, we hebben letterlijk de olympische spelen geopend"

Wat betekent ballroom voor jou? 

“Ballroom heeft mijn leven gered. Het heeft me mijn chosen family gegeven, mijn zelfvertrouwen en mij delen van mezelf leren ontdekken waarvan ik niet wist dat ik ze in me had. Ik geloof echt dat het levens van mensen kan redden, queer en trans mensen in het bijzonder.” 

Welk advies geef jij je kids, als Mother Vineyard?

“Zelfvertrouwen is nooit iets dat je bereikt. Je blijft altijd groeien. We hebben allemaal zenuwen en het is aan ons hoe we daarmee omgaan. Het advies dat ik ook mezelf geef, is dat dingen niet zwart-wit zijn. Ik denk meer in een spectrum, buiten de binaire manier van denken en dat helpt mij om rust te vinden in mijn perfectionistische manier van zijn en doen.” 

Wat is de beste truc voor een gevoel van zelfvertrouwen? 

Fake it till you make it. Ik herinner me een spel van mijn psychologiedocent waarbij je moest glimlachen, ook al voelde je je ellendig. We begonnen allemaal te glimlachen en op een gegeven moment begon iedereen te lachen. Er is iets met glimlachen, alsof je je lichaam voor de gek houdt en zo vreugde voelt. Zelfvertrouwen is een manier van denken. Ik loop die ruimte in als de baddest bitch en daarmee bedoel ik als een Beautiful, Intelligent, Talented, Charismatic Human being.”

Zelf aan de slag!

Ball culture is er voor iedereen! Maar, belangrijk om te weten: wanneer je aan de lessen, balls of kiki's deelneemt, je een levenslang contract ondertekent dat zegt: Black & Trans Lives Matter! Waar kun je beginnen?

Vanaf september zijn er iedere woensdag weer House of Vineyard-classes, voor iedereen om aan deel te nemen. De class Ballroom 101 is van de hand van mother Amber Vineyard en helpt deelnemers om een sterke basis te bouwen, ongeacht het startniveau van de kandidaat. Amber biedt een ondersteunende en aanmoedigende omgeving waar iedereen op zijn/haar/hun eigen tempo kan leren en groeien. Iedere woensdag van 18:30 tot 19:30, locatie: Nowhere, Amsterdam (Oost).

Aanmelden kan hier.

DE WOONKAMER
Een thuis voor alle huizen

The Living Room is een gemeenschapsruimte die in 2015 is opgericht door de legendarische Amber Vineyard. Amber gelooft dat het cruciaal is voor queer, trans en gender-non-conforme jongeren om een gekoesterde omgeving te hebben waar zij zich geaccepteerd, gewaardeerd en gesterkt kunnen voelen. The Living Room is een thuis voor alle houses, een leerplek waar de gemeenschap kan samenkomen, sociale steun kan vinden, individuele talenten kan ontwikkelen en gereedschap kan aanscherpen dat nodig is om veerkrachtig door de wereld te navigeren. Wij zijn de toekomst!

In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.
In samenwerking met Magnum, verzorgde Amber Vineyard tijdens Pride Amsterdam een workshop over zelfvertrouwen.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Geloof in jezelf

Zelfverzekerde personen weten waartoe ze in staat zijn. Zij tonen ook begrip van wat zij juist en onjuist vinden en dit begrip komt van binnenuit, in plaats van bepaald te worden door wat ze denken dat anderen van hen verwachten.

 2. Ken je beperkingen

Dit is het minst zichtbare deel van zelfverzekerder worden: het accepteren van je beperkingen. Vaak zijn we geobsedeerd door wat we niet goed kunnen. Het bewust zijn van eigen beperkingen stelt je in staat om jezelf ruimte te geven om niet te slagen in taken en hier hulp voor te vragen.

3. Daag jezelf uit

Door jezelf uit te dagen, krijg je niet alleen een nauwkeurigere inschatting van je echte grenzen, maar geef je jezelf ook de kans om te groeien – het zal makkelijker worden om vertrouwen te hebben in je capaciteiten.

4. Erken je prestaties

Wij vergeten na verloop van tijd weleens hoe onze prestaties en inspanningen anderen hebben geholpen. Het (blijvend) erkennen van de impact die je hebt gehad op de mensen om je heen, zal je zelfverzekerdheid vergroten.

5. Visualiseer een zelfverzekerde versie van jezelf

Vaak visualiseer je anderen als je aan zelfverzekerde mensen denkt. Maar hoe zou je er zelf uitzien als je het toonbeeld van zelfverzekerdheid bent? Hoe zou je lichaamstaal eruitzien? Welke informatie zou je delen over jezelf? Als jij jezelf neemt als voorbeeld van zelfvertrouwen, wordt het gemakkelijker om dit aan anderen te laten zien.

Powered by Labrador CMS