Transgender rechten zijn mensenrechten

Amerikaanse hogeschool voor vrouwen weert transgender studenten op basis van wet uit 1900

Leestijd: 1 min

Het Sweet Briar College, een private hogeschool voor vrouwen in de Amerikaanse staat Virginia, heeft besloten dat transgender studenten vanaf volgend schooljaar niet langer welkom zijn. De school baseert zich voor het verbod op een regel uit 1900 waarin staat dat dit ‘een plek is voor meisjes en jonge vrouwen’.

De regel is ooit opgesteld door de oprichtster van het Sweet Briar College, die in 1900 is overleden: Indiana Fletcher Williams. De school werd op haar landgoed gevestigd na haar dood, naar aanleiding van haar testament. Daarin stond geschreven dat de hogeschool ‘een plek is voor meisjes en jonge vrouwen’.

steeds minder private vrouwenhogescholen 

De huidige schoolleiding stelt dat de regel moet worden toegepast ‘zoals die werd geïnterpreteerd in de tijd waarin deze werd opgesteld’. Volgens het opleidingsinstituut betekent de regel dat een nieuwe leerling moet bevestigen dat ‘haar bij geboorte toegekende geslacht vrouwelijk is en dat zij consequent leeft als vrouw en zich identificeert als vrouw’. 

In de Verenigde Staten zijn steeds minder private hogescholen en universiteiten die zich alleen richten op vrouwen. In de jaren zestig waren er nog meer dan tweehonderd, nu zijn daar nog dertig van over.

niet eens 

De meeste andere hogescholen voor vrouwen laten transgender studenten wel toe. Van die dertig zijn er 23 die een beleid voeren waarbij ‘in ieder geval sommige trans studenten’ worden toegelaten. Met deze cijfers komt The Stonewell Center, een informatiegroep voor lhbtiq+-personen die verbonden is aan de Universiteit van Massachussetts. 

Een grote groep docenten en een deel van de studenten is het niet eens met de nieuwe regels. Zij vrezen dat het beleid ook andere studenten afschrikt, terwijl iedere student hard nodig is. De school dreigde in 2015 al te sluiten, net als veel andere vrouwenhogescholen. Dit werd ternauwernood voorkomen met financiële hulp van oud-studenten.

uitzonderingspositie

Ze wijzen erop dat de schoolleiding de regels van Fletcher Williams nogal selectief toepast. Zo wilde de oprichtster dat de school een plek moest zijn ‘voor de educatie van witte meisjes en jonge vrouwen’. Pas na de invoer van de Civil Rights Act uit 1964 waren ook zwarte studenten welkom.

De regering-Biden breidde onlangs een maatregelenpakket uit 1972 uit dat seksediscriminatie in het onderwijs verbiedt. Maar private universiteiten en hogescholen hoeven zich hier niet aan te houden omdat zij een uitzonderingspositie hebben.

Bron: Nos.nl

Powered by Labrador CMS