Militair VS

Amerikaanse lbhtiq+-veteranen kunnen ontslag binnenkort aanvechten - als alles goed gaat

Leestijd: 1 min

In het Amerikaanse leger gold lange tijd het ‘Don’ ask, don’t tell’-beleid, waarbij lhbtiq+-militairen werden ontslagen als hun seksuele oriëntatie werd ontdekt. Het ging hierbij om oneervol ontslag. Nu is besloten dat deze groep veteranen dat oneervolle ontslag kunnen aanvechten.

Het was jarenlang verboden om in het Amerikaanse leger te dienen als militair als je niet heteroseksueel was. In 1994 veranderde dat: vanaf dat moment hoefden aanstaande militairen hun seksuele oriëntatie niet langer te delen met het leger. Dit werd het ‘Don’t ask, don’t tell’-beleid genoemd. Zou het leger of het ministerie er tóch achterkomen, dan volgde alsnog ontslag.

oneervol ontslag 

Het ging hierbij om een zogeheten ‘dishonorable discharge, dat vergelijkbaar is met oneervol ontslag in Nederland. Bij een dergelijk ontslag verliezen Amerikaanse militairen alle gebruikelijke voordelen die gelden voor veteranen, zoals medische zorg en een pensioen. Als bij een nieuwe baan referenties worden opgevraagd, duikt het oneervol ontslag ook daar weer op, omdat dit op hun militaire papieren staat.

In 2011 is het ‘Don’t ask, don’t tell’-beleid afgeschaft en mag iedereen in het leger openlijk uitkomen voor zijn seksuele oriëntatie. Maar tussen 1994 en 2011 zijn er 35.000 militairen oneervol ontslagen omdat ze lhbtiq+ zijn. Deze veteranen kunnen binnenkort hun ontslag opnieuw laten beoordelen door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

jarenlange discriminatie 

Het ministerie heeft vorige week ingestemd met een schikking. Een groep veteranen heeft dit bereikt nadat ze een zaak had aangespannen tegen het ministerie. Aan NBC vertelde de organisatie die de veteranen vertegenwoordigt: “Het gaat om erkenning dat de jarenlange discriminatie tegen tienduizend mensen blijvende impact heeft. Die fout kan eindelijk gecorrigeerd worden.”

De schikking moet nog wel worden goedgekeurd door een federale rechter. Pas daarna kunnen de veteranen hun oneervolle ontslag daadwerkelijk opnieuw laten beoordelen.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS