Amerikaanse stad roept zichzelf uit tot ‘veilige haven’ voor lhbtiq+ mensen
Gemeenteraad van Columbia, Missouri stemt voor nieuwe verordening
Terwijl er een conservatieve wind waait door veel Amerikaanse
staten, laat de gemeenteraad van Columbia, een plaats in de staat Missouri,
zien dat het ook anders kan: daar stemden ze ervoor om Columbia uit te roepen
tot veilige haven voor lhbtiq+-personen.
De gemeenteraad van Columbia, Missouri, heeft de stad vorige week in een stemming van 6-1 uitgeroepen tot een veilige haven voor lhbtiq+-mensen. Dit gebeurde tijdens een vergadering, die werd bijgewoond door talloze voorstanders van de maatregel. “Ze waren afkomstig uit elke wijk van Columbia”, vertelde raadslid Roy Lovelady.
minderheidsgemeenschap
In een nieuwe verordening staat dat Columbia een veilige plek is waar mensen hun steun aan de lhbtiq+-gemeenschap kunnen uiten. Ook zal de handhaving van een wet die geldt in Missouri, waarin genderbevestigende zorg is verboden, de laagste prioriteit krijgen. Daarnaast zal de gemeenteraad er alles aan doen om lhbtiq+-personen niet worden tekortgedaan. Hiertoe heeft de gemeenteraad bevestigd dat in Columbia lhbtiq+-zijn niet wordt gezien als een stoornis, ziekte of tekortkoming. “Het is echt jammer dat we dit überhaupt moeten uitspreken”, zei gemeenteraadslid Nick Knoth hierover.
Anthony Plogger is medeoprichter van NCLusion Plus, een organisatie die zich inzet voor bewustwording rond lhbtiq+ en dat doet in de vorm van educatie en entertainment. Hij zegt: “De queergemeenschap is al een minderheidsgemeenschap in de Verenigde Staten, dus is het erg belangrijk om onze stem te laten horen. Dat we nu de erkenning en de veiligheid krijgen waarbinnen we ons beschermd voelen, is essentieel.”
een stem tegen
De enige die tegen de verordening stemde, was wethouder Don Waterman. Hij zei dat hij het eens was met de bedoelingen erachter, maar dat een verordening het pesten en de haatmisdrijven in de stad niet terug zal dringen. “Ik zie daarom geen noodzaak voor een verordening.” Sommige mensen spraken zich uit tegen de verordening tijdens de vergadering, omdat die hun het recht zou ontnemen om religeuze opvattingen te uiten.
Coverbeeld: UnSplash