Amnesty slaat alarm: criminalisering lbhtiq+-personen leidt ook online tot aanvallen en discriminatie
Online aanvallen op de lhbtiq+-gemeenschappen in Oeganda zijn drastisch toegenomen in Oeganda. Uit een nieuw onderzoek van Amnesty International blijkt dat er meer sprake is van chantage, intimidatie, bedreigingen en het ongevraagd outen van mensen. Volgens de organisatie is de huidige situatie vergelijkbaar met een heksenjacht.
Amnesty International deed onderzoek in zes Oegandese steden en nabijgelegen gebieden. Daarbij namen ze 64 interviews af met lhbtiq+-personen en -organisaties. Hieruit blijkt dat online geweld en intimidatie wijdverspreid is.
anti-homowetgeving
De naam van het onderzoeksrapport luidt “Everybody here is having two lives and phones: the devastating impact of criminalization on digital spaces for lgbtq people in Uganda.” Hierin staat de patronen beschreven van door technologie gefaciliteerd geweld tegen lhbtiq+-personen in Oeganda, waar sinds 2023 strenge anti-homowetgeving van kracht is.
Het rapport documenteert gevallen van doxing (het verzamelen en verspreiden van persoonlijke gegevens voor intimiderende doeleinden), outing (het bekendmaken van iemands seksualiteit waardoor diegene gedwongen wordt uit de kast te komen), bedreigingen met geweld, chantage, imitatie van personen, hacking en desinformatie.
straffeloos aangevallen
Hierdoor worden lhbtiq+-personen nog verder gemarginaliseerd, en degenen met een kansarme sociaal-economische achtergrond in het bijzonder. Sinds de anti-homowetgeving is een klimaat ontstaan waarbinnen lhbtiq+-personen straffeloos kunnen worden aangevallen, waardoor individuen en organisaties gedwongen zijn om de manier te veranderen waarop zij zich online laten zien. De online communicatie met gelijkgestemden is hierdoor een stuk ingewikkelder geworden.
Het rapport documenteert vele gevallen waarbij de politie door met arrestatie te dreigen apparaten en gegevens van lhbtiq+-personen in beslag heeft genomen. Bovendien hebben zowel de politie als burgers sociale mediaplatforms gebruik om eerst met lhbtiq+-personen in contact te komen, om hen vervolgens fysiek geweld aan te doen en te chanteren.
geen hulp maar vernedering
Amnesty International vergelijkt de dageljkse praktijk met een heksenjacht. Alle geïnterviewden vertelden aan Amnesty dat ze geen aangifte zouden doen van gendergerelateerd geweld via technologie uit angst om te worden ge-out, gechanteerd of gearresteerd. In de weinige gevallen dat lhbtiq+-personen wel aangifte deden, verzaakte de politie om actie te ondernemen en onderwierp hen in plaats daarvan aan verdere vernedering.
Lees meer over het rapport op de website van Amnesty International.