Canal Parade

Amsterdam draait subsidiekraan flink open voor Pride 2025, dat een maand gaat duren

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Na twee tussenjaren waar twee organisaties twee weken Queer & Pride Amsterdam organiseerden, komt het er volgend jaar wéér anders uit te zien in de hoofdstad. Pride duurt in 2025 een maand, en de subsidie gaat voortaan naar 700.000 euro per jaar.

Dit heeft wethouder Touria Meliani van Evenementen en Cultuur dinsdagmiddag bekendgemaakt. Dat is flink meer geld dan het bedrag dat er tot en met 2022 werd uitgetrokken (destijds was dat 250.000 euro), maar minder dan wat er in de twee tussenjaren aan subsidie op tafel is gelegd. Dat was in 2023 825.000 euro en dit jaar 815.000 euro.

tijdelijk experiment

Maar die bedragen waren tijdelijk, in afwachting van het nieuwe Pride-beleid. In de twee tussenjaren is geëxperimenteerd met twee organisatoren die allebei een week organiseerden. De eerste week was dat de nieuwe organisatie Queer Amsterdam, de tweede week ging naar Stichting Pride Amsterdam, die ook de Canal Parade organiseerde.

Vanaf volgend jaar gaat dat weer veranderen. Pride duurt dan geen twee weken meer, maar een hele maand. Daarnaast kunnen meerdere organisaties zich aanmelden voor het organiseren van activiteiten.

nieuwe opzet 

In de nieuwe opzet komt er één subsidieregeling voor de laatste week van de Pridemaand, waaronder ook het slotweekend valt met de botenparade. De afgelopen jaren organiseerde Stichting Pride Amsterdam dit, hoe het er in het vervolg uit komt te zien is nog niet tot in detail bekendgemaakt.

Verder komt er subsidie vrij voor eenmalige evenementen in de openbare ruimte, en ook voor eenmalige binnenactiviteiten.

emancipatie en zichtbaarheid 

Volgens Meliani moet de lhbtiq+-gemeenschap zich gezien, geaccepteerd en veilig voelen in Amsterdam, zo meldt Het Parool. “Met deze nieuwe subsidieregeling kunnen we vanaf volgend jaar een breed scala aan activiteiten en evenementen ondersteunen, die bijdragen aan de emancipatie en zichtbaarheid van deze diverse gemeenschap.”

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS