André van Duin staat stil bij homovervolging tijdens Dodenherdenking

Kijk hier de toespraak terug

Leestijd: < 1 min

André van Duin maakte diepe indruk met zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking op de Dam, waarin hij ook stilstond bij de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend."

Hoewel hij al 30 jaar in Amsterdam woont, vertelde André van Duin tijdens zijn speech dat hij nog nooit naar de Dodenherdenking op de Dam geweest is. "In plaats daarvan loop ik altijd naar de Westermarkt, niet zover hier vandaan. Daar ligt, op het pleintje achter de Westermarkt, nog een oorlogsmonument. Niet zo groot als dit, maar wel net zo indrukwekkend. Het Homomonument. Ook daar zijn vanavond, net als hier, om 20.00 uur de vele doden herdacht. Drie grote roze driehoeken op de grond vormen het symbool van discriminatie en vernedering."

Verdraagzaamheid

Van Duin stond in zijn speech ook stil bij het feit dat Nederland in 1987 het eerste land ter wereld werd met een dergelijk Homomonument. "Dat tekent onze vrijheid. De vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn, zonder dat iemand anders daar wat van zegt. De Nederlandse Grondwet ademt verdraagzaamheid en tolerantie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wilt en zeggen wat je wilt. Je bent hier vrij. Vrij met de oorlog als het negatief van de kleurenfoto van de vrede."

Kijk hieronder de hele toespraak terug.

Powered by Labrador CMS