Antwerp Pride trekt 170.000 bezoekers

De Antwerp Pride 2024 was dit jaar opnieuw een kleurrijk en dynamisch spektakel dat duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland trok. Van 7 tot en met 11 augustus werd de stad Antwerpen overspoeld door een golf van liefde, diversiteit en acceptatie. Met het thema Many voices, one Pride zette de Pride zich dit jaar in voor eenheid binnen de queer gemeenschap, maar ook daarbuiten.

De Antwerp Pride werd tweemaal afgetrapt: eerst met een feestelijke avond in openluchttheater Rivierenhof, de dag erna met een openingsreceptie in het Stadhuis van Antwerpen. Hier kwamen lokale politici, activisten en leden van de gemeenschap samen om het begin van de festiviteiten te vieren. Ondanks de feestelijke sfeer was er ook bezorgdheid over de harde taal die in politieke campagnes steeds vaker wordt gebruikt. Sprekers riepen op tot meer verdraagzaamheid en respect in de samenleving. Hard nodig, want een dag ná Pride werd in de studentenbuurt van Antwerpen een regenboogvlag van een balustrade op drie hoog getrokken en in brand gestoken.

Parade

Dit jaar wist de Antwerp Pride met een recordaantal van 85 delegaties een indrukwekkende parade op te zetten. Van grote bedrijven tot kleine organisaties, iedereen deed mee om hun steun aan de roze gemeenschap te tonen. Opvallend was de grote groep puppy's – je zou kunnen zeggen: een grote roedel – die meeliep tijdens de parade op zaterdag. Dankzij een samenwerking van diverse Vlaamse media konden thuisblijvers de optocht live meekijken.

Onder de vele deelnemers bevonden zich ook militairen uit de queer gemeenschap. Hun deelname benadrukte het belang van acceptatie en zichtbaarheid binnen alle lagen van de samenleving, inclusief sectoren waar diversiteit niet altijd vanzelfsprekend is.

Ook Love United en de Closing Party, beiden op de Cockerillkaai, trokken veel bezoekers. Acts als Heisa Jinkx en Belle Perez vermaakten de bezoekers onder een stralende zomerzon. Betaling van de drankjes liep helaas niet altijd even soepel: meerdere bezoekers klaagden over het omslachtige betalingssysteem. Maar alles kwam goed toen tijdens de Closing Party op het podium een huwelijksaanzoek werd gedaan. De organisatie kijkt dan ook trots terug op een succesvolle editie.

Wil je er volgend jaar (ook) bij zijn? Zet 6 augustus t/m 10 augustus alvast in je agenda en houd antwerppride.com in de gaten voor de laatste info.

Powered by Labrador CMS