Hoe gaat het cruisen in zijn werk?
21-03-2008
Katern DIEP

Cruisen is een synoniem voor het zoeken van een vluchtig sekscontact. Het fenomeen van de homo-ontmoetingsplaats is dan ook niet nieuw. Eeuwen geleden al vormden het Engelse woord 'cruising' en het Nederlandse 'baan' de achttiende-eeuwse term cruysbaan. En toen een Amsterdamse wethouder onlangs besloot dat men legaal seks mag hebben in het Vondelpark, werd de discussie weer aangewakkerd.

Cruisen gebeurt op openbare plekken; in parken, bossen, bij stations, openbare toiletten of op bepaalde parkeerplaatsen. Bekende cruiseplekken zijn bijvoorbeeld het Amsterdamse en het Haagse bos, het Rosarium in het Amsterdamse Vondelpark en de Ginkelse Heide aan de A12.

Een vaste bezoeker van het Rosarium in het Vondelpark vertelt deze week in Het Parool hoe cruisen in zijn werk gaat: "Het is een soort supermarkt. Eigenlijk is het een kwestie van lopen, lopen, lopen. Als de tred van een tijger in zijn kooi: heen en weer, heen en weer. Soms versnel je je pas, soms hou je juist in, je zoekt en kiest. Je jaagt."

Lichaamstaal

Naast een bepaald loopje zijn er ook nog andere vormen van
lichaamstaal waarmee je als cruisende man contact kan maken met andere cruisers. Zo zei de agent die de cruisende Amerikaanse senator Larry Craig (foto rechts) vorig jaar in een openbaar toilet arresteerde: "Ik wist dat hij uit was op seks omdat ik een signaal herkende dat door personen wordt gebruikt die op zoek zijn naar sekscontact in openbare ruimtes." Craig tapte  volgens de agent met zijn voet op de grond en zwaaide met zijn hand onder de wc-wand die hem van de agent scheidde.

Volgens Keith Griffith, eigenaar van Cruisingforsex.com, is het tappen met de voet een standaardsignaal dat mannen in toiletten gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar seks. "Meestal lopen ze naar het achterste wc-hokje. Hier ontmoet men elkaar en daarna wordt vaak voorgesteld om ergens anders heen te gaan. Je kan je voorstellen dat niemand er op zit te wachten om gezien of betrapt te worden."

Nauwelijks overlast

En juist dat stiekeme handelen wil Paul van Grieken in het Vondelpark voorkomen. De Amsterdamse wethouder diende een voorstel in waarin hij pleitte voor een soepelere houding richting mannen die seks hebben in het Vondelpark. Hij wil de cruisers in het Vondelpark meer privacy gunnen. De GroenLinks'er is van
mening dat de cruisende homo's niets verkeerd doen zolang ze hun troep opruimen, geen seks op de wip in de lokale speeltuin hebben en alleen 's nachts op pad gaan. "Homo's die zich aan bovenstaande voorwaarden houden, geven nauwelijks overlast."

Tegenstanders hebben veel redenen om de conceptnota van de Amsterdamse wethouder (GroenLinks) af te keuren. De opvallendste tegenspraak komt echter van een groep Amsterdamse VVD-fractieleden, deze week in NRC.Next: "Seks in het openbaar is hopeloos achterhaald. Anno 2008 bevinden zich op loopafstand bars en sauna's waar de nachtvlinders van het park met open armen worden ontvangen. Om niet te spreken van de datingsites op internet."

Spanning of closet case

Feit is wel dat je tegenwoordig inderdaad echt niet meer perse je heil in een park hoeft te zoeken. Diegenen die nog wel in het Rosarium rondlopen zijn de mannen die het puur om de spanning doen of die zo diep in de kast zitten dat een bar of sauna geen optie is.

Gershen Kaufman, schrijver van het boek Coming out of Shame, zegt daarover: "Cruisers zijn geen seksvandalen. Het zijn mannen die zo diep in de kast zitten dat hun leven vervult van zelfhaat en schaamte is. Ze kunnen zichzelf simpelweg niet toestaan om hun eigen seksualiteit te accepteren. Daarnaast is er natuurlijk die angst om ontdekt te worden."

Angst

Maar er is meer om voor uit te kijken. Zo is er de afgelopen tijd steeds meer sprake van geweld tegen homo's. Het is dan ook geen uitzondering dat deze zogenaamde 'potenrammers' de cruiseplekken weten te vinden en die bezoeken. Zo werd een parkeerplaats aan de A1 bij Apeldoorn vorige week opgeschrikt door een stel jongens die een stel homo's lastigvielen met vuurwapens.


Ook verdwijnen er steeds meer cruiseplekken omdat omwonenden van de overlast af willen. Zo werd er onlangs een cruiseplek in Utrecht van haar bosjes ontdaan en in het Friese plaatsje Skarsterlân besloot de burgemeester in 2006 om foto's van de homo's te laten maken bij de lokale cruiseplek. Op deze manier wilde hij de overlast tegengaan.

Uitstervend ras

Of we over 10 jaar nog steeds zoveel cruiseplekken hebben als nu, kan niemand zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat de vraag naar de banen steeds minder wordt en de cruisers anno 2008 ver in de minderheid zijn. Het is een steeds kleiner wordende groep mensen die het steeds meer aflegt tegen mensen die de PC aanzetten om digitaal te gaan 'cruisen'.

Als het aan wethouder Van Grieken ligt mag de groep cruisers in Amsterdam doen wat hij wilt, waar hij wilt, met wie hij wilt. Dus ook in het Vondelpark. De vraag blijft alleen of die groep mensen straks nog bestaat en of deze hele discussie dus nog nodig is.

[©GAY.EU | Word gratis lid] [Geplaatst in: Katern DIEP] [Disclaimer]
[Colofon | Redactie-info | Tip ons nieuws | Stuur een brief | Zoek artikel]