"We gaan nu in hoger beroep tegen deze ban, bij het Europees Gerechtshof van Mensenrechten", aldus Nicolas Alexeyev, de organisator van de Moskou Gay Pride. "We zijn al begonnen met onze aanklacht tegen Rusland".

Er zijn ook al vijf andere aanklachten tegen Rusland die op behandeling door het gerechthof in Straatsburg wachten. Twee ervan hebben ook te maken met de ban op een Gay Pride. Het hier om de Prides van 2006 en 2007.

Optochten


De rechtbank van Moskou heeft woensdag de argumenten van de organisatie van de Gay Pride van tafel geveegd. Ook in september gebeurde iets soortgelijks. Toen kwam er ban op een aantal geplande optochten die in het teken van homorechten moesten staan.

In totaal heeft de organisatie van de Gay Pride in Moskou zo'n 155 verzoeken naar de burgemeester van die stad, Joeri Loezjkov (foto), gestuurd om de optochten toch door te kunnen laten gaan. Ze werden allemaal afgewezen en ook bij de rechtbank kregen de homorechtenactivisten dus geen gehoor.

Songfestival

De organisatie van de Russische Gay Pride is niet alleen naar het Europese Hooggerechtshof gestapt, maar heeft de Pride van 2009 ook nog eens gepland tijdens het Eurovisie Songfestival in mei, dat in Moskou gehouden wordt.

Verwacht wordt dat dit niet vlekkeloos zal verlopen. Eerder al verklaarde de burgemeester van Moskou echter dat er geen reden is om te denken dat Moskou niet vriendelijk is naar "mensen met andere levenstijlen".