Frankrijk heeft gewerkt aan een resolutie die nu gesteund wordt door alle EU-lidstaten, en die stelt dat alle lidstaten van de Verenigde Naties homoseksualiteit zouden moeten decriminaliseren.

Die resolutie wordt volgende maand voor stemming voorgelegd tijdens de algemene vergadering van de VN.

Steun krijgen


Het Vaticaan is echter niet van plan om daarmee in te stemmen. Die houding krijgt kritiek omdat het Vaticaan een belangrijke symbolische rol vervult op het wereldtoneel en gevreesd wordt dat andere VN-lidstaten zich gesteund voelen om de resolutie niet te steunen en homoseksualiteit dus strafbaar te houden.

Homorechtengroeperingen bekritiseren het feit dat de Katholieke kerk ook weer op deze manier homofobie in de hand werkt. De resolutie heeft op dit moment de steun van vijftig van de 192 leden van de VN; alle steun wordt dus hard nodig geacht, mochten de resolutie invloed krijgen.

Tegengestelde discriminatie


Monseigneur Celestino Migliore, de permanente waarnemer voor het Vaticaan bij de VN, houdt vooralsnog echter voet bij stuk. De aartsbisschop verklaarde dat er, als de resolutie wordt aangenomen: "nieuwe groepen ontstaan van mensen die tegen discriminatie beschermd moeten worden" en dat dat "zou kunnen leiden tot tegengestelde discriminatie van het traditionele heteroseksuele huwelijk."

Op dit moment zijn er wereldwijd rond de vijftig landen waar homoseksualiteit in meer of mindere mate strafbaar is. In 14 landen staat er nog levenslange gevangenisstraf of de doodstraf op; een flink aantal daarvan ligt in Afrika, waar de katholieke kerk vrij invloedrijk is.

(Afbeelding: fragment van Wikipedia. Delen van de wereld waar homoseksualiteit al dan niet geheel strafbaar is, zijn oranje, rood en bruin.)