"De lesbiennes, homoseksuelen en transgenders in de VS dragen per jaar 700 biljoen dollar bij aan de Amerikaanse economie", aldus Amy Balliett van de organisatie Join the Impact. "We zijn dus blijkbaar goed genoeg om biljoenen het systeem in te pompen, maar we zijn niet goed genoeg om dezelfde rechten te krijgen als ieder ander."

Wit lintje


Het idee is dat alle homo's en lesbiennes zich op 10 december ziek melden op hun werk en de hele dag geen geld uit geven zodat duidelijk wordt wat de economische invloed van de homogemeenschap in Amerika is. Daarnaast wordt opgeroepen om allemaal een wit lintje te dragen, een variant op het rode aidslintje dat staat voor gelijke huwelijksrechten.

Daarnaast moet de dag ook aandacht vestigen op het feit dat er nog steeds Amerikaanse staten zijn waar werknemers ontslagen kunnen worden omdat ze homo of lesbisch zijn.

Het is nog niet duidelijk hoeveel homo's en lesbiennes daadwerkelijk mee gaan doen.


Internationale Dag van de Mensenrechten


Op 10 december vieren mensenrechtenorganisaties wereldwijd de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Dat document werd op 10 december 1948 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In de verklaring zijn de rechten vastgelegd die voor iedereen en altijd gelden: van politieke en burgerrechten, zoals het recht voor je mening uit te komen en het recht om jezelf te kunnen zijn, tot sociaal-economische rechten als het recht op onderwijs, eten en onderdak. De lidstaten van de VN hebben zich door ondertekening van het VN-handvest verplicht de Universele Verklaring te respecteren.