Zo kunnen al die staten verwachten dat ze hun ontwikkelingshulp uit Duitsland gedag kunnen zeggen.

Betere politiek

Het is nog niet zover, maar FDP-partijvoorzitter (en openlijk homoseksueel) Guido Westerwelle rekent erop dat zijn partij bij de verkiezingen van 2009 dusdanig groot wordt dat de partij met een coalitie in de regering terecht komt. En als het zover is, zo zei hij in een interview met de krant Stern, dan wil hij als minister van Buitenlandse Zaken homo- en vrouwonvriendelijkheid aan gaan pakken door landen onder druk te zetten.

Volgens Westerwelle is het nodig dat Duitsland een standpunt in gaat nemen. Dat hij zelf homoseksueel is en daarmee in andere culturen misschien tegenstand kan verwachten, deert hem niet, zo liet hij weten.

Ook bekritiseerde hij het beleid van de huidige Duitse regering, die volgens hem veel teveel zeggenschap laat liggen om andere landen maar te vriend te houden. Als voorbeeld daarvoor noemde hij het feit dat de Verenigde Staten nu een raketschild aanleggen in het aan Duitsland grenzende Polen. Westerwelle hoopt dat onder president-elect Barack Obama dat soort zaken niet meer voor zullen komen, omdat ook Obama open staat voor betere afspraken en een betere buitenlandse politiek.