Eerder dit jaar haalde de Republikein al het nieuws omdat hij publiekelijk bekende de Democraat Barack Obama te steunen in diens race naar het Witte Huis, en niet de kandidaat van zijn eigen partij, John McCain. Ook Obama is tegen DADT.

Her-evalueren

Powell vindt het tijd worden dat de senaat het beleid her-evalueert, zo zei hij. "Het is vijftien jaar geleden dat we DADT als beleid aannamen, waarna het een wet werd. Voor mij hoefde het al nooit een wet te worden, maar de senaat wilde dat graag en dus werd het dat." En, zo vindt hij, dan mag de senaat nu de wet ook gaan her-evalueren."

Hij vindt dat de Republikeinse partij 'eens goed naar zichzelf moet kijken'. Zo is het volgens de politicus niet slecht om conservatief te zijn. "Er is niks mis met conservatieve opvattingen. Daar heb ik niks op tegen. Maar als de partij een toekomst wil hebben in dit land, dan moet de partij een aantal realiteiten onder ogen zien." Vooral hoe de Republikeinen nu omgaan met minderheden in de VS, vindt hij dat moet veranderen. "Over twintig jaar is de minderheid de meerderheid in dit land. "

Voorstanders en Democraten

Los daarvan is de publieke opinie in de VS langzaam maar zeker toch steeds liberaler. In 1993 was nog slechts 44 procent van de Amerikanen voor de aanwezigheid van homoseksuelen in het leger. In 2001 was dat 62 procent en tegenwoordig is dat al 75 procent.

Het is opvallend dat DADT in 1993 werd ingevoerd. Toen was de Democraat Bill Clinton president, en de Democraten waren in principe tegen een beleid dat homoseksuelen uit het leger zou sluiten. Desalniettemin kreeg de president zoveel Republikeins tegengas toen hij openlijke homo's in het leger toe wilde laten, dat hij zocht naar een gulden middenweg. Dat werd dus DADT: je mag wel homo zijn in het leger, zolang maar niemand het weet. Powell maakte die invoering van dichtbij mee.

Bekijk hieronder een fragment van het interview:




Lees ook:
» Adviseur Obama homofoob (22) reacties
» Clinton wil homo's helpen (53) reacties
» DADT on tour (28) reacties
» VS: kritiek op homo-legerbeleid (21) reacties
» Leger VS: meer 'le' dan 'ho' exit (18) reacties
» Pentagon bekeerd? (34) reacties