Schorer raadt aan om minstens elk jaar een hiv-test te doen en elk halfjaar soa-onderzoek. "Het doen van zoín test moet net zo normaal zijn als een bezoek aan de tandarts", meent Edwin van Leent, dermatoloog op de soa-poli van de Amsterdamse GGD.

"Vaak wachten mannen tot ze klachten krijgen, zoals wondjes of pijn. Maar ondertussen hebben ze onopgemerkt een soa onder de leden. Regelmatig testen kan een hoop ellende
voorkomen." Uit Schorer Monitor 2008 blijkt dat 66% van de ondervraagde mannen ooit een hiv-test heeft laten doen. Dat is 3% meer dan vorig jaar. Toch heeft van alle ondervraagden slechts 39% zich in het afgelopen jaar laten testen op hiv, dat is meer is dan in 2006 en 2007.

Ook van Leent ziet het aantal homomannen dat zich laat testen toenemen. "Voorheen kon je zo bij ons binnenlopen, maar door de drukte gaan we toch over op een afsprakensysteem.í

Online testen

Homo- en biseksuele mannen in Amsterdam en Rotterdam kunnen via de Schorer-website MANtotMAN.nl, online een hiv/soa-test aanvragen en via de knop Test lab een verwijsbrief printen. Ze hoeven niet naar de soa-poli. Het soa-onderzoek vindt plaats bij een artsenlaboratorium in de buurt.

Een derde van de respondenten uit de monitor ging voor het soa-onderzoek naar de GGD. Na de huisarts is de GGD de populairste testlocatie. Van Leent: "Het maakt mij niet zoveel uit waar je de test laat doen, als je het maar laat doen. Wel raden we aan om bij sterk vermoeden van een hiv-infectie naar een soa-poli te gaan. Met een hiv-sneltest weet je het resultaat binnen een halfuur en bij een positieve testuitslag word je meteen goed opgevangen", oppert Van Leent.

"Als je hoort dat je positief bent gaat er immers veel door je heen. De meeste mensen zijn flink van slag. Bij het vervolggesprek, wanneer ook de uitslag van de bevestigingstest binnen is, gaan we dieper in op mogelijke behandelingen en het benaderen van sekscontacten."

Hiv-positief

Jaarlijks deelt de Amsterdamse GGD aan circa 160 mensen mee dat ze hiv-positief zijn. Van de monitorrespondenten heeft 12% hiv. Consequent testen op hiv en soa moet een vast onderdeel zijn van een gezond seksleven meent Schorer-directeur Ferdinand Strijthagen. Hij benadrukt het belang van regelmatig testen. "Je kunt soa of hiv hebben zonder het te merken. Alleen regelmatig testen geeft zekerheid. Dan kun je jezelf laten behandelen en kun je hiv-overdracht voorkomen."

Uit de monitor blijkt verder dat soa, zoals chlamydia, gonorroe, syfilis, genitale wratten, herpes en LGV vaker voorkomen bij hiv-positieve deelnemers dan bij hen die negatief zijn of hun status niet weten. Volgens Van Leent hebben veel mannen een soort drempelvrees. "Uit onderzoek blijkt dat zo'n 10% liever wacht tot het over gaat. Maar soa gaan niet vanzelf over."

Aan goede intenties ontbreekt het de respondenten in elk geval niet. Van de ruim 5.600 mannen die reageerden op Schorer Monitor 2008 is 78% het eens met de oproep om je regelmatig te testen op hiv en soa. Ongeveer 70% van de hiv-negatieve en ongeteste mannen overweegt het komende jaar een soa- en hiv-test te doen. "Niemand vindt het leuk om naar de tandarts te gaan. Maar toch wacht je niet tot je kiezen ontsteken."
Voor informatie over lekkere en gezonde seks tussen mannen kijk je op MANtotMAN.nl.

- Woon je in Amsterdam of Rotterdam-Rijnmond? Via Test Lab kun je online een gratis hiv/soa-test regelen. Als je de vragenlijst invult, kun je je anoniem laten testen bij een laboratorium in de buurt.

- In de Seks-wijzer kun je testen hoe gezond je vrijt. Je krijgt handige tips op maat voor betere en gezondere seks.
 
- In de MANcyclopedie vind je alle informatie over homoseks: van Anus tot Zoenen.

- Lees ook de Nieuwsberichten op de site, die regelmatig verschijnen over onderzoek en actualiteiten rond homoseksualiteit, gezondheid en welzijn.