Er zijn 14 EU-landen die geen volledige rechten verlenen aan homokoppels. Dit zijn: Slovenie, Estland, Malta, Litouwen, Cyprus, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Polen, Roemenie en Slowakije.

Partnerschap


Groot-Brittannië heeft een partnerschap voor homo's en lesbo's. Dit systeem zal binnenkort ook in Ierland geintroduceerd worden. Daarnaast accepteert Engeland ook inwoners uit Frankrijk die daar een PACS hebben afgesloten (Pacte Civil de Solidarité - een partnerschap ) maar andersom is dit niet het geval. Op dit moment wordt gekeken of hier verandering in kan komen.

Mazen in wet

Vice-president van de Europese Commissie Jacques Barrot bleef vaag toen hem naar de rechten van homo's en lesbiennes in de EU werd gevraagd. "Wanneer een homohuwelijk of partnerschap in het ene land wordt geaccepteerd, zou dat in principe ook in het andere EU-land zo moeten zijn." Wel wijst hij erop dat deze wetgeving nog altijd door de landen zelf wordt bepaald en geen taak van de EU is. Wel is hij ervan op de hoogte dat deze wetgeving voor veel problemen kan zorgen. " De Europese Commissie wil er alles aan om doen om dit soort mazen in de wet op te vullen. Zo willen wij EU-landen ook graag helpen en adviseren over deze wetten. Elke EU-inwoner heeft dezelfde rechten."

Homofoob


Op het moment lijkt een algehele regeling voor alle EU-landen nog heel ver weg omdat landen als Polen, Litouwen en Letland nooit zouden instemmen. Homofobie komt hier namelijk veel voor onder politici.

Afgelopen maand is wel een wetsvoorstel binnengekomen dat ervoor moet zorgen dat "de EU-staten die wel een homohuwelijk of partnerschap hebben, dit ook van andere EU-staten accepteren. En andersom. Dus alle Europese homohuwelijken moeten geldig zijn in alle EU-landen waar dit mogelijk is."