Rusland heeft aangekondigd een verbod uit te vaardigen op de Gay Pride die homo's tijdens het Eurovisie Songfestival in mei 2009 willen organiseren. In diezelfde week wordt de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gevierd.

Onveilig

Eerder gaf de burgemeester van Moskou al aan dat het waarschijnlijk niet veilig is voor homo's om in groepen rond te gaan lopen tijdens het Songfestival.

Verplichtingen

"In de week van de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens moet Rusland worden herinnerd aan zijn verplichtingen als lid van de Raad van Europa. De groeiende homohaat, geweld en discriminatie moeten nu eindelijk aangepakt worden. Oproepen van politieke en religieuze gezagsdragers zijn onaanvaardbaar. Het is ondenkbaar dat er vrolijke liedjes worden gezongen op het Eurovisie Songfestival, terwijl buiten homo's hun leven niet zeker zijn.", aldus d66-europarlementariër Sophie in 't Veld.

Zij heeft nu samen met VVD-collega Jeanine Hennis- Plasschaert de Europese Commissie opgeroepen om Rusland aan te spreken op haar homofobe beleid.