Voorzitter Bellinda van den Helm (foto voorpagina) vindt het jammer dat de gemeente geen 'koploper' wil worden op het gebied van homo-emancipatie. Daarvoor zou de gemeente 60.000 euro voor moeten inleggen maar ditzelfde bedrag zouden ze ook van het rijk krijgen.

Geen homofobie?


CDA-wethouder Jetty Eugster (participatie) stelde dinsdag in de gemeenteraadsvergadering 'geen signalen te hebben gekregen van een stijging van homofoob geweld in de gemeente'. Volgens de directeur van antidiscriminatiebureau Basta is dit niet waar. Die signalen bestaan wel degelijk volgens Wieke Wijnen.

Weinig aangifte

"We werken dit jaar voor het eerst samen met de politie en het Openbaar Ministerie, om homo-geweld apart te registreren. In het eerste halfjaar alleen al zijn er 20 incidenten geweest: van beledigingen tot lichamelijk geweld. En dat is maar het topje van de ijsberg: de aangiftebereidheid bij homo's is helaas erg laag, waardoor veel geweld onopgemerkt blijft", aldus Wijnen.


Verharding

Ook COC Brabant-Noord voorzitter is het daar mee eens. "Den Bosch is helaas niet de positieve uitzondering in Nederland. Je ziet het klimaat verharden. Er is een school in Den Bosch waar wij geen voorlichting mogen geven: niet omdat de school bezwaren heeft, maar omdat ze onze veiligheid niet kunnen garanderen. Juist op zo'n plek is die voorlichting natuurlijk extra hard nodig."

Opvallend is dat wethouder Eugster lange tijd gesprekken met het COC heeft geweigerd. Van den Helm: "Zo krijgt ze ook niets te horen over de problemen met homoemancipatie. Maar daamee verdwijnen ze nog niet."

Steun

Eugster heeft nu toegezegd wel te willen praten met het COC. In januari. "Dan is het te laat: de meeste koplopersgemeeten tekenden al in juli." Met het gesprek zelf is Van den Helm wel blij.  "Maar ik hoop dat de wethouder eindelijk laat merken achter ons te staan"