Het merendeel van de voetballers komt tot de conclusie dat het voor homoseksuele voetballers nog niet mogelijk is om uit de kast te komen. Ongeveer een derde van de spelers denkt dat een voetballer die uit de kast komt geen leven meer zou hebben. Daarnaast denken maarliefst honderd geënquêteerden dat het een taboe zal blijven.

Toch ziet een groot deel van de professionals het niet somber in voor homoseksuele voetballers. Veertig procent denkt dat er wel plaats is voor homo’s in het profvoetbal. Ze vinden de discussie zwaar overtrokken. Slechts elf spelers zijn van mening dat homoseksualiteit allang geaccepteerd wordt binnen de voetbalwereld.

AZ-trainer Louis van Gaal zei vorige maand dat het vooral belangrijk is dat een speler zichzelf is. “Het gaat erom dat je je gedraagt zoals je bent. Dat doe ik zelf ook altijd. Als trainer kijk ik naar de mens als geheel. Zijn seksuele geaardheid is maar een onderdeel.” Volgens Van Gaal zijn homoseksuele voetballers welkom in zijn team.

Van Gaal deed zijn uitspraken toen hij het boek ‘Gelijkspel’ in ontvangst nam. Het boek gaat over homoseksualiteit in de (top)sport.