De EAT deed deze uitspraak na een beroep van de Londense deelgemeente Islington, die deze zomer in het ongelijk werd gesteld na een klacht van weigerambtenaar Lillian Ladele (foto onder).

Ladele had geklaagd dat zij werd gediscrimineerd vanwege haar christelijke overtuiging over het huwelijk. Haar bezwaar werd toen goedgekeurd, maar gisteren kreeg ze dus alsnog ongelijk.


           

Civil Union

In Groot-Brittanië zijn er sinds 2005 civil unions voor paren van gelijk geslacht, vergelijkbaar met ons geregistreerd partnerschap. Dit is eigenlijk geen huwelijk maar in praktijk krijgen homo's hierdoor wel dezelfde rechten en behandeling. Er was echter nog niets over weigerambtenaren opgenomen in de Britse Civil Partnership Law.

Duidelijkheid

John Gilbert, woordvoerder van Islington (een Londens stadsdeel waar relatief veel holebi's wonen) is zeer ingenomen met de uitspraak van de Geschillenkamer. 'De deelraad gelooft dat dit het enige juiste oordeel is. Het oordeel verschaft duidelijkheid voor alle werkgevers - die mogen hun werknemers verplichten hun publieke taken uit te voeren zonder daarbij te discrimineren'.

Beroep

Lillian Ladele gaat in beroep tegen de uitspraak van vrijdag. Ze wordt financieel bijgestaan door het Christian Institute.
 
'Homorechten zijn niet de enige rechten. Als dit vonnis in hoger beroep gehandhaafd blijft, zal dat voor christenen betekenen dat ze vanwege hun godsdienstige opvattingen over morele kwesties uit het publieke domein verjaagd worden', zegt Colin Hart, directeur van het Christian Institute.