De onderzoekers namen speeksel af bij twee groepen van 100 mannelijke studenten, zodat er een genetische test bij ze kon worden afgenomen.

Hierna hebben de proefpersonen een uur lang met elkaar gepraat en een beetje kennisgemaakt. Na afloop van die ontmoeting moesten ze aangeven welke proefpersonen ze het aardigst vonden. Op die manier ontstond er een lijst met de populairste deelnemers aan het experiment.

Serotonine

Al gauw werd duidelijk dat het merendeel van de populaire mannen beschikte over een bepaald gen dat is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die onder andere verantwoordelijk is voor iemands stemming en zelfvertrouwen. 

Rebels


Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen met dit specifieke gen zich meestal rebels en risicovol gaan gedragen. Zo maken zij zich ook vaker schuldig aan roekeloos rijgedrag, experimenteren vaker met drugs en vertellen vaker een leugentje om bestwil.

Het gen is dus rechtstreeks van invloed op de populariteit van een persoon. Je genen zorgen voor een bepaald soort gedrag dat reacties uitlokt. En dat kan iemand populair maken, of juist niet. Jezelf populair gedrag aanmeten is dus niet echt natuurlijk...