Gervais, zelf overigens ook niet de slankste, postte het relaas op zijn weblog omdat hij veel kritiek kreeg op een passage in zijn nieuwste audiobook The Ricky Gervais Guide To Medicine, waarin hij grappen maakt over dikke mensen.



"Ik hoorde iemand laatst op de radio zeggen dat hij de vooroordelen over dikke mensen beu was." aldus de Britse komiek. "Hij vroeg zich af waarom je geen grapjes mag maken over homo's terwijl je wel grapjes mag maken over dikke mensen, hij vond die twee sterk op elkaar lijken."

"Maar het is helemaal niet hetzelfde. Homoseksuelen zijn zo geboren. Ze hebben er zelf niets voor gedaan om homo te worden. Dikke mensen worden dik omdat ze liever zo zijn dan simpelweg minder te eten. Ze eten veel dus worden ze dik. En als ze eenmaal dik zijn, blijven ze veel eten dus blijven ze dik."

Gervais legt de vergelijking nog even in Jip en Janneke-taal uit. "Als homoseksualiteit hetzelfde zou zijn als overgewicht dan zouden homo's theoretisch gezien beginnen als hetero, maar zichzelf geleidelijk aan laten wennen aan pikken. Na verloop van tijd zouden ze de hele dag met andermans pik bezig zijn en steeds homoseksueler worden. Op een gegeven moment hebben ze genoeg pikken gehad, maar zouden ze er mee doorgaan, gewoon omdat het kan. En dan zou er op ze worden neergekeken door mensen die zich slechts met mate bezighouden met andermans pik, maar er niet te ver in doorslaan."

"Zodra een arts mij kan vertellen dat je op die manier homo wordt, houd ik pas op met grapjes maken over dikke mensen." Eh... Okee, dank je, Ricky!