"Uw etablissement is gekozen als doelwit." staat in de onheilspellende brief. "Ik ben in het bezit van ongeveer 67 gram ricine dat ik willekeurig zal toedienen aan tenminste vijf van uw klanten."

Pijnlijke dood
De briefschrijver laat ook weten dat, gezien de dosis die hij van plan is toe te dienen, zijn slachtoffer een pijnlijke dood zullen sterven en dat artsen de symptomen in eerste instantie zullen interpreteren als een ernstige buikgriep. "Er is uiteraard geen tegengif, geen manier om de ondenkbare pijn te verlichten. (...) Dit is slechts een waarschuwing, u kunt niets doen om me tegen te houden."Diverse uitbaters in Seattle hebben de brief inmiddels overhandig aan de plaatselijke autoriteiten. "Ik werd misselijk toen ik de brief las." aldus Carla, eigenaar van Re-bar, één van de getroffen uitgaansgelegenheden. "Het is gewoon walgelijk. Pure haat. Ik maak me ernstig zorgen om de andere bars, mijn barkeepers en natuurlijk onze klanten."

Overlijdensberichten
De symptomen liegen er niet om. Bij orale toediening zijn de eerste vergiftigingsverschijnselen, binnen 6-12 uur merkbaar, meestal een bloedige stoelgang en bloedig braaksel. Dan volgen circulatieproblemen en sterke huidveranderingen. Er bestaat inderdaad geen tegengif maar ricine is niet per sé fataal.

De briefschrijver liet het niet bij alleen dreigementen aan de bareigenaren. De redactie van The Stranger, een plaatselijke krant in Seattle, ontving een brief gericht aan de afdeling 'Overlijdensberichten'. Daarin werd de redactie geadviseerd om zich voor te bereiden op het overlijden van 55 slachtoffers die allen de 11 aangeschreven bars in Seattle hadden bezocht: Elite, Neighbours, Wild Rose, Cuff, Purr, Eagle, R Place, Re-bar, CC's, Madison Pub en Crescent. "Ik zou heel erg uit kunnen weiden over mijn aversie tegen de homogemeenschap, maar ik denk dat de doden voor zichzelf zullen spreken."

Update: Er wordt sterk rekening gehouden met de mogelijkheid dat de briefschrijver zelf homoseksueel is. In de brief die naar 11 gaybars in Seattle werden gestuurd, wordt namelijk het gedicht A Display of Mackarel door homoseksuele schrijver Mark Doty geciteerd. De zin "The targets won't care much that they'll be dead and nearly frozen, just as, presumably, they didn't care that they were living." haalt het gedicht van Doty aan.

De schrijver van het gedicht is hier naturlijk niet blij mee. Hij schreef het gedicht in 1994 als overpeinzing over mannen die waren gestorven aan AIDS. "Ik probeerde mezelf en anderen ermee te troosten voor alles dat we hadden doorgemaakt. Dat maakt het extra walgelijk dat deze woorden nu juist tégen homoseksuele mannen worden gebruikt."

De FBI is inmiddels bij de zaak betrokken maar verwijst door naar de politie van Seattle. Zij nemen op hun beurt de dreiging erg serieus maar willen verder geen commentaar geven op de zaak.

MartijnT