Verhagen heeft de pauselijke nuntius in Nederland, Francois Bacqué hierop aangesproken. Verhagen zei tegen hem dat Nederland 'onaangenaam verrast' is door het standpunt van de paus.

Bezorgd

De minister is bezorgd over uitspraken van de paus. Deze zei in december dat 'de mens moest worden gered van homoseksualiteit' en dat de kerk mensen moet beschermen tegen de 'deconstructie van zichzelf'.

VN-verklaring

In december werd ook een verklaring van Nederland en Frankrijk, namens 66 landen, voorgelezen. Hierin werden de lidstaten van de Verenigde Naties opgeroepen de vrijheid van seksuele oriëntatie te beschermen. Het Vaticaan is het oneens met deze verklaring en keerde zich, samen met de islamitische landen, tegen de oproep.

Het Vaticaan mag in feite niet stemmen. Wel mag de 'Heilige Stoel' standpunten innemen en advies geven. De uitspraken van de paus over homoseksualiteit zijn in de ogen van de minister 'reden tot zorg', omdat die als onnodig kwetsend kunnen worden opgevat en niet bijdragen 'aan een waardige discussie'.