Stichting ProGay is enthousiast over deelname. “ProGay hoopt dat de UvA haar internationale netwerk zal aanspreken om juist ook homoseksuele studenten en hoogleraren uit landen waar homoseksualiteit minder geaccepteerd is, uit te nodigen naar Amsterdam te komen en mee te varen”, stelt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Dan zal de UvA de internationale wetenschappelijke rol die ze vervult ook op emancipatoir gebied waarmaken.”

Hoewel uiteindelijk het College van Bestuur van de universiteit moet gaan besluiten of er meegevaren wordt, heeft Buijs al tientallen steunbetuigingen van hoogleraren ontvangen.

Volgens initiatiefnemer Buijs, die eind vorig jaar het onderzoek ‘Als ze maar van me afblijven’ publiceerde, is het ‘in vele opzichten wenselijk’ dat de UvA meevaart in augustus. Verschillende onderzoeken, waaronder dat van Buijs zelf, laten zien dat homoseksualiteit ook in Amsterdam steeds meer onder druk komt te staan. Buijs: “De UvA is in de stad een symbool voor openheid, tolerantie en creativiteit en stelt zichzelf als doel maatschappelijk betrokken te zijn. Dit is een belangrijk moment om die betrokkenheid te laten zien.”

Mocht de boot er komen, dan ziet Buijs graag dat er naast hoogleraren en studenten ook studentenverenigingen meevaren omdat daar homoseksualiteit nog wel eens een taboe is. “Eerstejaars studenten met homoseksuele gevoelens zullen dat niet van de daken schreeuwen tijdens ontgroeningen, omdat daarmee de kans op een plek in disputen wordt verkleind”, zegt Buijs. “Het is de hoogste tijd dat studentenverenigingen nu eens ondubbelzinnig aangeven dat homoseksualiteit ook bij hen geen probleem is.”

De UvA-boot kan volgens Buijs ook worden gebruikt voor promotiedoeleinden. “Met de boot kan aandacht worden gevestigd op onderwijsprogramma’s van de UvA die zich richten op gender, seksualiteit en seksuele diversiteit. Het thema van de boot zou daarom bijvoorbeeld ‘Gay Science’ kunnen worden. Er stonden vorig jaar een half miljoen mensen langs de grachten. Een veelvoud daarvan wordt nog eens bereikt via de media. Het is niet voor niets dat bedrijven als Shell, ING, TNT Post en ABN Amro al jaren meevaren.’ De botenparade vindt dit jaar plaats op 1 augustus.