Tijdens de inauguratie zelf, die op de dinsdag daarna plaatsvindt zal de evangelicaal Rick Warren het gebed verzorgen. Met die keuze heeft Obama zich veel woede van de homogemeenschap op de hals gehaald. Warren is tenslotte tegenstander van het homohuwelijk en van abortus. Homo-organisaties vinden het wel bemoedigend dat Gene Robinson ook is gekozen.

Geen bijbel

Robinson zegt zelf nog niet te weten wat hij precies gaat zeggen. Wel is zeker dat hij de Bijbel niet gaat gebruiken. "Dat dit heilige en sacrale tekst voor mij is, wil nog niet zeggen dat dat ook voor alle Amerikanen geldt. Ik zal erop letten geen specifiek christelijk gebed uit te spreken."Strategie


Robinson en Warren zijn beiden strategisch gekozen figuren. Op deze manier wilt Obama alle groepen recht doen. Dat is ook af te lezen aan zijn keus van de predikant die de nationale gebedsbijeenkomst een dag na de inauguratie zal leiden. Dit is namelijk de vrouwelijke predikant Sharon E. Watkins. Het is de eerste keer in Amerika's geschiedenis dat een vrouw deze plechtigheid mag leiden.

Aantrekkingskracht

Volgens woordvoerder Linda Douglass van het organisatiecomité heeft de keuze voor Watkins helemaal niets te maken met de ophef rond Rick Warren. "De keus was al op haar gevallen voordat het programma werd aangekondigd. Haar aantrekkingskracht is dat ze een boodschap brengt van eenheid en tolerantie- thema's die we ook tijdens de presidentsverkiezingen hebben gehoord."