In de Amerikaanse homokrant Outlines (inmiddels overgenomen door de Windy City Times) zei de toenmalige kandidaat voor senatorschap in de Amerikaanse staat Illinois: "Ik ben vóór het legaliseren van huwelijk tussen twee mensen van het gelijke geslacht, en ben van plan me hard te maken tegen inspanningen om zulke huwelijken te verbieden."

Ondertekend
De huidige Amerikaanse president beantwoordde in 1996 schriftelijk een aantal vragen die door de krant aan hem werden gesteld. Het document is bovendien door hemzelf ondertekend.

Homohuwelijk dikke prima
Met andere woorden, volgens Barack Obama was het homohuwelijk in 1996 'dikke prima'. Wat is er in de tussentijd dan veranderd? Sprak hij zich destijds alleen op een dusdanige manier uit omdat hij dacht dat het hem stemmen op zou leveren? Of heeft Obama zich in z'n verkiezingscampagne van vorig jaar slechts ingehouden omdat hij bang was om stemmen te verliezen?

Eén ding is duidelijk: Obama heeft zich in de tussentijd nooit geroepen gevoelen om zijn uitspraken uit '96 te corrigeren of terug te nemen.