Ik begreep zijn wanhoop. Ergens heeft hij gelijk. Zodra je zegt dat je HIV hebt, schrikken anderen vaak. Hij zei me: “Ik heb het mijn ouders verteld, en ik vertel het alleen aan jou; verder wil ik het verzwijgen.”

Ik ben met hem nagegaan waar hij het meest bang voor is. Dat is niet de aandoening zelf. Het is vooral dat in bed een leuke jongen afstand neemt. En dat hij het stempel krijgt: “Hij is onbetrouwbaar, hij neukt in het rond!”

Hij is op een lullige manier besmet geraakt. Hij had wat seksdates met dezelfde; iemand van 23. Ze lagen ook gezellig met elkaar op de bank; waren vriendjes aan het worden.

Bij een borrel legden ze het condoom opzij. De andere jongen had zelfs op zijn profiel gezet dat hij ‘clean’ was. Hij had namelijk drie maanden geleden een hiv-test gedaan en die was OK. Hugo had daar op vertrouwd...

Veel mannen vertrouwen op schijnveiligheden in de seks.

Bijvoorbeeld: in je mond laten spuiten en meteen uitspugen, neuken zonder klaarkomen. Het meteen bare doen met je vriendje na een OK-hivtest zonder 6 maanden ervoor veilig gesekst. Je laten neuken door je partner terwijl je serieus mag twijfelen aan zijn safeseks-gedrag buiten de relatie. Regel 1: je kunt jezelf het best beschermen.

Hugo zei me ook moeite te hebben om nog seks te hebben. Hij wil een ander niet besmetten, maar wil het ook niet altijd meteen moeten zeggen. Dat verzwijgen remt hem toch tijdens seks. Het voelt als gas geven en remmen tegelijkertijd.

“Ik wil mijn geweten schoonhouden en ik doe het zelf daarom altijd veilig,” heeft Hugo geconcludeerd. “Pas als ik zeker weet dat ik een jongen echt leuk vind, zeg ik het hem. Hij heeft het recht het te weten maar ik kies zelf het moment”. Dit besluit gaf hem zijn spontaniteit terug; ook in het vrijen.

Mijn adviezen waren de volgende: Wanneer je het vertelt, zorg dan dat je dan ook een goed gesprek met hem houdt, om mogelijke terughoudendheid te overkomen. Niets lulliger dan dat die leuke jongen daarop afhaakt. Vraag hem bijvoorbeeld welke associaties hij bij hiv heeft. Welke alarmbellen gaan bij hem rinkelen?

Als je bij hiv ‘ziekte; gevaar’ hoort, toon dan eerst begrip voor zijn angstgevoelens.

Vraag door; ga het niet meteen relativeren. Verken liever zijn ideeën erover. Geef hem dan informatie; gewoon een zo eerlijk mogelijk verhaal over jezelf en de medische kant ervan.

Je hoeft geen hulpverlener te worden voor de ander. Heb het ook over je eigen angsten die af en toe de kop op zullen steken. Bespreek uiteindelijk samen hoe je kunt voorkomen dat anderen er een stempel op zouden plakken.

Hugo heeft inmiddels een seronegatief vriendje. Door samen open te zijn over ieders beleving van de hiv ook naar hun ouders, heeft het hun relatie verdiept. Hiv is dus niet alleen maar narigheid, maar geeft ook een kans een relatie te krijgen die tegen een stootje kan!

•    om privacyredenen zijn naam en persoongegevens anoniem gemaakt
•    meer info bij de hiv-vereniging: www.hivnet.org