Het liedje 'Luca era gay' gaat over een jongen die homo was. Het heeft de homogemeenschap in Italië in elk geval op hun achterpoten gekregen. Want is Luca nu geen homo meer? Is hij 'genezen'? Of was het gewoon een fase van Luca?

Waardigheid

"Deze reactionaire klerikale reclamespot tegen de waardigheid van homoseksuelen" mag geen enkele ruimte krijgen op een veelbekeken Songfestival als dat van San Remo, waarschuwde de voorzitter van de Italiaanse homo-organisatie Arcigay. "Onze reactie zal hard, lawaaiig en strak georganiseerd zijn."

                

'Homofase'

Povia zelf maakt zich nergens druk om. Zo zegt hij tegen de Volkskrant: "Men wordt niet als homo geboren. Het hangt af van de vraag met wie men omgaat. Ook ik heb een homofase gehad. Die duurde zes maanden, daarna ben ik er overheen gekomen. En ik heb twee van mijn vrienden bekeerd die dachten dat zij homo waren. Zij zijn nu getrouwd."

Homomoord

Homo-organisatie Arcigay wijst er nogmaals op hoe slecht dit liedje is voor de emancipatie van de Italiaanse homo's. Volgens Arcigay worden er in Italië zo'n twintig homo's per jaar vermoord, om hun geaardheid.

Het Songfestival vindt volgende maand plaats.