De volgende stap is dat je hulp zoekt. Er zijn altijd wel mensen, organisaties of instanties te vinden die weten hoe ze jou weer op het rechte pad (of zoals zij zelf zeggen ‘Onze Weg’) kunnen krijgen. Google desnoods even ‘hersenspoelen’, ‘randdebielen’ of ‘geloofsfanatici’. Wanneer je deze mensen en hun overtuigingen gelooft is de tweede stap gezet.

Stap drie is afhankelijk van de mensen die je bijstaan. Vaak praten ze op je in en vertellen ze je dat je ‘gewoonte’ duivels, onnatuurlijk en verwerpelijk is. Ik heb weleens gelezen dat de methode een beetje afhangt van je eigen geestelijke gesteldheid. De een heeft een ‘rebirthing’ nodig en de ander moet gewoon pijn gedaan worden.

Hoe ze het doen, doen ze het, maar na een weekje of twee is het verschil vaak al duidelijk merkbaar.


Daarna is het gewoon een kwestie van op regelmatige basis je dosis indoctrinatie gaan halen bij een leuke praatgroep of op het hoofdkantoor van de mensen die het beste met je voor hebben. Probeer zeker in deze periode de verleiding niet op te zoeken, want terugvallen is nog best even een relevant risico. Ga niet uit, kijk vrouwenfilms en straf jezelf zo nodig bij elke neiging. Vergeet niet dat zelfkastijding een effectieve pauselijke methodiek is.

Na enkele maanden zul je merken dat je niet meer dagelijks aan je oorspronkelijke probleem denkt. Je zal rustiger zijn en meer tijd overhouden voor werk, hobby’s en verantwoorde vrienden die je steunen bij je afkickproces. Je bent zo goed als normaal, je kan gewoon functioneren, je doel is bereikt. Tijd voor het stichten van een gewoon gezin.

En dan loop je op zomaar een zaterdagmiddag in zomaar een boekwinkel zomaar gedachteloos te bladeren in zomaar een boek over moderne architectuur. Je besluit dat het een leuk boek is, slaat het dicht en als je opkijkt staren je ogen recht in die van de mooiste jongen die je ooit hebt gezien.

Hij lacht… Jij denkt: ”Naar mij?” En geheel volgens de regels van het cliché kijk je achter je maar daar staat niemand. “Leuk boek?” vraagt hij. Je kan niks uitbrengen. “Mag ik anders even kijken?”

Hij strekt zijn hand uit naar het boek en de toppen van zijn vingers raken jouw hand heel eventjes.

Er gaat een schok door je hele lichaam. Je kijkt recht in zijn ogen die schaamteloos met je flirten terwijl je zonder veel te zeggen het boek aan hem overhandigt. Maanden van intensieve ‘therapie’ verlaten je lichaam en je bent gewoon weer precies zoals je altijd al was.

Want hoe ver je dingen ook verstopt in je bovenkamer, je blijft ze tegenkomen als je af en toe de zolder opruimt…