Het doel van dit World Congress of Families is discussieren over 'de uitdagingen waarvoor traditionele gezinnen staan in de moderne samenleving'. Eerdere edities vonden o.a. plaats in Polen. Een aantal Nederlandse organisaties zoals de vereniging Groot Gezin en het katholieke Instituut voor Huwelijk, Gezin en Onderwijs haalde het congres naar Amsterdam.Respect

Mede-organisator Nell Coumans benadrukt dat het Nederlandse comité het Nederlandse beleid respecteert waarin zowel het homohuwelijk als abortus en euthanasie zijn gelegaliseerd.

Dat beleid staat haaks op de ideeën van de oerconservatieve Amerikanen die het congres jaren geleden oprichtten als een forum voor met name religieuze organisaties die een 'pro-familybeleid' voorstaan. Dit Howard Center for Family, Religion and Society ziet een traditioneel, duurzaam huwelijk tussen man en vrouw als enige basis voor een florerende maatschappij.

Liberaal

Omdat Amsterdam bekend staat als om zijn 'liberale imago' zou het congres eerst in Groningen worden gehouden. Daar wilden de Amerikanen echter niets van weten. "Ze willen allemaal Amsterdam zien", aldus Nell Coumans.