Over Thorpe's vermeende homoseksualiteit deden al langer geruchten de ronde. In 2002 ontkende hij de geruchten nog in een radiointerview. Hij voegde daar aan toe dat hij de geruchten wel vleiend vond, en dat horen bij een minderheidsgroep laat zien dat je een sterk karakter hebt.

Thorpie
De Australische media is bovengemiddeld geïnteresseerd in het liefdesleven van de zwemmer, die in de volksmond ook wel 'Thorpie' genoemd wordt. In diverse Australische kranten zijn foto's verschenen waarop Thorpe en zijn vermeende Braziliaanse vriendje Daniel Mendes op een strand in Brazilië rondrennen, zonnen en met elkaar stoeien. De Sydney Confidential weet zelfs te melden dat de twee heren al drie jaar samenwonen.

Verliefd
Een half jaar geleden vertelde Thorpe aan fans dat hij verliefd was op iemand die niet uit Australië afkomstig was. Mendes vergezelde Thorpe ook al naar de finaleshow van Australia's Next Top Model in 2007 en de MTV Awards in 2008.

Thorpe's manager wil er niet veel meer over kwijt dan dat de twee heren door Thorpe's voormalige coach aan elkaar zijn voorgesteld terwijl ze trainden voor de Olympische Spelen van 2008. "Ze zijn gewoon vrienden, meer niet." aldus de manager.

Update: Thorpe heeft de geruchten over zijn vermeende homoseksualiteit en relatie met Daniel Mendes publiekelijk ontkend. "Ik heb nog steeds goede vriendschappen met heel wat mensen waarmee ik vroeger trainde en sportte. Daar valt Daniel ook onder, ik ken hem al jaren. Ik wil hier alleen op reageren omdat deze speculaties mijn vrienden en familie aangaan. De insinuaties zijn kwetsend voor ze." Tenslotte laat 'Thorpie' weten graag ooit te willen trouwen en wel vier kinderen te willen krijgen. "Iemand die lijkt op Angelina Jolie, dat zou echt ideaal zijn." Juist ja.