Volleyballende hetero's en Shakende Sandra

Klik hier voor de fotoreportage!

De eerste plaats die ons testteam aan heeft gedaan is Domstad Utrecht. De op drie na grootste stad van Nederland grossiert niet echt in vaste homostekjes. Natuurlijk, elke maand kun je in Tivoli naar het immens populaire PANN, maar voor je impulsieve kroegbehoefte heb je de keuze uit twee cafés en in het weekend kun je naar de Rits (vrijdag) en sinds kort ook naar Club EnSuite (zaterdag.)Bodytalk
Wij gingen op zaterdag 24 januari en onze eerste bar was de Bodytalk. Waar lichaamstaal de boventoon voert en oude mannetjes aan de bar zitten. Tenminste, zo was jarenlang het imago van deze bar en met die verwachting stapten wij er binnen. Daar bleek al snel dat het gewoon een oergezellige bruine kroeg is. Natuurlijk, het publiek is ouder en de inrichting ook (‘Tussen kunst en kitsch’ zou er een uitzending mee kunnen vullen), maar er hangt een prima sfeer.

Ondanks een indrukwekkende hoeveelheid flessen achter de bar, was het niet mogelijk om een Marguerita te shaken, maar Cuba Libres met een roze rietje rekenen we nèt goed. De barjongen was functioneel (binnen een minuut stond ons verzoeknummer te ding-a-dongen compleet met clipje) maar was te schuw om een stemmingmaker genoemd te kunnen worden.

Kroegeigenaar Feibe Zweers liet ons zien dat er onder dat bruine café aan het water een ontzettend hippe loungebar zit. Deze U-bar is inmiddels niet meer open en dat vonden wij unaniem zonde. Al met al is de Bodytalk geen spectaculaire maar wel een zeer fijne hangplek. Boeiend detail, rokers staan op een verhoging achter een raam in rood licht. Wij waanden ons even op de Wallen.

Chueca
Voor de tweede kroeg staken we simpelweg één brug over en belandden wij in het wat meer low key-achtige cafeetje Chueca. De voormalige wolkenkrabber is een aantal jaar geleden fris in de nieuwe verf en mozaïek gezet en mikt nu op een jong en hip publiek. Nou die waren er ook wel, maar niet in grote getale. Daarbij bleek elke leuke jongen een heteroseksuele volleyballer en waren de leukste meisjes niet lesbisch. Ja, dan voel je jezelf als homo gewoon niet serieus genomen.


Ook hier geen gangmakers achter de bar, maar de twee jongens waren wel vriendelijk en snel. Alleen een verzoeknummertje draaien bleek te veel gevraagd (‘Everyway That I Can’ bleek toch niet te kunnen). Toen wij een cocktail wilden, kregen wij het fascinerende antwoord: "Die schenken wij alleen op de laatste zondag van de maand, want dat is lesbo avond". En wij maar denken dat lesbiennes juist motorolie en smeermiddel drinken.

De inrichting is licht en fris, er is een kleine rookruimte en de sfeer in de kroeg is lekker vlot en eigentijds. Het helpt volgens ons wel als er voor jou bekenden zijn zodat je geen verloren gevoel hebt tussen het ‘ons-kent-ons’ publiek. Verder is de Chueca voor de jonge Utrechtse homo een prima café voor elk moment van de week.

enSuite
Als verklaring voor wat weinig bezoekers gaf Bodytalk aan vooral op zondagavond vol te zitten en Chueca loopt vooral op donderdag goed. Club EnSuite kan deze argumenten niet gebruiken, want dit nieuwe homohoreca-initiatief in Utrecht staat uitsluitend op zaterdag garant voor een dansbare avond.

Discotheek JAM zit midden in het centrum en ziet er prima uit. Je kunt er hangen aan een flinke bar of op banken aan de zijkant. De dansvloer is relatief groot en als je van oude steigers houdt zijn de houten planken tegen de muur vast wel aan jou besteed. Bij aankomst rond half één was het niet gelijk druk, het was zelfs een beetje saai. Maar twee goedgeshakete cocktails en een kratje extra bezoekers later sloeg de stemming om en werd het zowaar een feestje.

De DJ zorgde voor een constante stroom van heerlijke beats maar verzuimde wel om Sam Sparro te draaien. En de toiletjuffrouw viel ons wat tegen. Als je daar midden in de nacht stuurloos en radeloos bij aanklopt doet ze gewoon de deur voor je dicht. Zij werd echter ruim gecompenseerd door de uiterst charmante jongen die de hele avond representatief bij de deur naar alles en iedereen heeft staan glimlachen. Lang leve Prodent! Ook willen wij Shakende Sandra achter de bar niet ongenoemd laten: voor zeven euro krijg je niet alleen een Cosmopolitan maar ook een paar spontane heupbewegingen cadeau.

Kortom, fijn dat we nu elke zaterdag een plek hebben om tot in de vroege uurtjes te dansen met homo’s, lesbo’s en jawel ook hier waren ze weer, enkele verdwaalde hetero’s.

Tip: Kijk uit bij wie je na een nacht lang stappen in de taxi stapt. Onze chauffeur liet op niet mis te verstane wijze weten dat hij voor ‘korte kutritjes’ als de onze liever in bed was blijven liggen en onderweg dreigde hij uit te stappen om een dronken passant een paar tikken op zijn neus te geven. We waren heel blij dat we uiteindelijk veilig aan wisten te komen bij Hotel de Admiraal, waar wij prima geslapen hebben bij het hartelijke stel Ruard en Mark.  

Conclusie
Stel er is geen PANN maar het is wel zaterdagavond en je wilt wat, dan is er ondanks het karige aanbod met een beetje goodwill zeker wat van te maken in Utrecht. Het helpt alleen wel als je er mensen kent en in staat bent om zelf een beetje sfeer te maken, want dat gaat allemaal net niet vanzelf. Mocht het ondanks een stevige borrel alsnog niet lukken, ga dan naar discotheek Derrick op de Voorstraat. Dikke kans dat daar hele leuke heteroseksuele volleyballers hun stapnacht afsluiten.

Rapportcijfer:
Utrecht: 7, weinig aanbod, maar met beetje goodwill van jezelf en het Utrechtse publiek zeker iets van te maken.

In februari verschijnt het tweede verslag uit de reeks. Om alvast een hersenkrakende cryptische aanwijzing te geven: het wordt vast Kei-Gezellig!

Eerdere artikelen:
Introductie

Noot: Voor dit onderzoek bezoeken wij uitsluitend kroegen/bars/clubs die minstens eenmaal per week te bezoeken zijn en zich officieel in de eerste plaats op homo’s richten. Speciale feesten en/of evenementen vormen geen onderdeel van het onderzoeksgebied. Overal zullen we aan vaste bezoekers en barpersoneel vragen of de avond representatief is voor de kroeg/bar/club om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kroeg/bar/club. Voor de erbarmelijke kwaliteit van de foto’s is de camera van Kristiaan verantwoordelijk. Meningen en conclusies in het artikel zijn subjectief en niet noodzakelijkerwijs de mening van GAY.NL.