A Jihad for Love toont de worsteling van gelovige moslims en moslima's met hun seksuele identiteit. De regisseur trok zes jaar over de wereld om verhalen van homoseksuele moslims en moslima's op te tekenen, zoals het relaas van de openlijk homoseksuele imam Hendricks uit Zuid-Afrika en de ervaringen van Mazen, die vanwege zijn geaardheid twee jaar vastzat in Egypte. De titel refereert niet aan een gewapende heilige oorlog, maar aan een interne religieuze strijd en het streven om het pad van God te volgen.
 

Filmmaker Sharma filmt deze strijd over geloof en geaardheid in twaalf landen, waaronder Saudi-Arabië, Iran, Bangladesh, India, Pakistan en Turkije. Hij filmt meestal in het geheim om de geïnterviewden niet in gevaar te brengen. Het doel van Sharma is bijdragen aan een dialoog over het taboe dat homoseksualiteit binnen grote delen van de islamitische wereldgemeenschap nog steeds is.

Volgens Sjoerd Kloosterhuis van organisator Movies that Matter is het een goede zaak dat de film aan het Nederlandse publiek wordt aangeboden. “Wij presenteren films die de ogen van mensen proberen te openen, schending van mensenrechten aantonen en taboes doorbreken. Deze film slaagt daar erg goed in.”

Om de bezoekers extra informatie over het onderwerp van de film te bieden, volgt er na afloop van de film een verdiepingsprogramma in de vorm van een vraaggesprek met de regisseur en een debat met deskundigen. Het thema van de discussie is: Islam en homoseksualiteit een paradox?

De filmvertoningen worden georganiseerd door Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International. Voor meer info over Movies that Matter en de gastsprekers: www.moviesthatmatter.nl

Voorstellingen (regisseur aanwezig):
11 februari - Amsterdam, filmtheater Kriterion
15 februari - Arnhem, filmtheater Focus
16 februari - Maastricht, filmtheater Lumiere
17 februari - Groningen, filmtheater Vera Zienema


De film, inclusief debat, is ook te zien in filmtheaters te Utrecht, Almere, Den Haag en Rotterdam. De regisseur is hierbij alleen niet aanwezig.

Trailer: