Ze hadden wel regelmatig seks in trio’s of met een ander stel via seksdates. Eigenlijk deden ze alles samen. Ze zeiden dat hun relatie verder goed was; dat ze veel van elkaar hielden; alleen zat Dennis wel veel achter de PC volgens de Elco. Aan mij de vraag: hoe komen we uit dit probleem?

Uit hun levensverhaal komt naar voren dat Elco op zijn 16e zijn coming-out heeft gehad. Hij had een leuke tijd in het uitgaansleven in Amsterdam met wat leeftijdsgenoten.

Dennis daarentegen komt uit Zeeland en heeft thuis nogal in de verdrukking gezeten. Zijn vader was anti-homo. Na zijn coming-out is hij meteen de relatie met Elco begonnen. Hij hoorde de ruige verhalen van Elco altijd met een gevoel van jaloersheid aan.

Best een bekend verhaal van veel homostellen. Alleen hun conflict zat muurvast. Hun ruzies duurden dagen. In zo’n geval laat ik de partners ‘intiem onderhandelen’ met elkaar (1). Als relatiecoach vraag ik dan heel precies naar de achterliggende motieven en verlangens van de een, terwijl de ander rustig meeluistert.

Voor Dennis betekent vreemdgaan ‘vrijheid’, ’homoseksueel’ te mogen zijn.

Hij wil ontdekken wat zijn kicks zijn, o.a. op het gebied van SM. “Een beschermende meester lijkt me geil” zei hij. Kennelijk projecteerde hij in zo’n rolfiguur het verlangen naar bescherming. En tegelijkertijd haalde hij de toestemming eruit om (homo)seksueel te mogen zijn. Hij kwam erachter dat dit eigenlijk de toestemming is die hij van zijn vader gemist had. Dat maakte zijn verlangen naar SM minder dringend.

Voor Elco betekenen de wensen van zijn partner een regelrechte afgang jegens zijn moeder. Zijn vader was op zijn 6e gescheiden van zijn moeder. Als kind wist hij niet beter dat zijn vader een ‘viezerik’ was, volgens zijn moeder. Het hebben van een ‘vreemdgaande’ partner triggert zijn schaamte. Ook kwamen er met veel tranen uit, omdat hij bang was Dennis te verliezen. ”Ik heb in Amsterdam genoeg smerige dingen gezien” zei hij.

Dat verklaarde voor mij veel, maar niet alles. Immers, waarom zou hij zich schamen voor zijn partner, als hij zelf ook seks met anderen had in trio’s? En vanwaar zo veel verdriet? De aap kwam uit de mouw in het vijfde gesprek, toen bleek dat Dennis een jaar na het begin van de relatie onverwacht vreemdgegaan was. Dat was een enorme klap voor Elco. Zijn vertrouwen in Dennis was voorgoed beschadigd.

Dat gaf toen een hele rel. Mij viel op dat Dennis vond dat het gezeur daarover maar eens echt afgelopen moest zijn. Elco daarentegen ontviel “Maar daarom zitten we hier toch eigenlijk!”

Nu beschadigt seks met anderen zonder veilige afspraken het basisvertrouwen in elkaar. Ik begrijp hoe moeilijk dit voorval voor beiden moet zijn geweest. Dennis zei dat het hele voorval niet veel heeft voorgesteld: “Het is alleen wat gefriemel geweest!”. In de ogen van Elco maakte hij het voorval kleiner dan het was. Deze bleef hierdoor maar terugkijken naar wat er fout was geweest.

Vaak veroordeelt de ene partner na onverwacht vreemdgaan de ander tot ‘levenslang’.

Bij elke flirt op straat noemde Elco zijn partner al een viezerik, tot grote ergernis van Dennis. Al pratende begonnen ze geleidelijk van elkaar te begrijpen waar ieders ergernis vandaan kwam.

De oplossing zat erin dat Dennis alsnog volmondig erkende hoeveel pijn hij Elco -onbedoeld- had aangedaan. Erkennen van zijn fout van toen, zonder het nu te bagatelliseren. Dit was voor beiden best emotioneel. Maar het hielp Elco enorm om een streep onder het verleden te zetten en samen naar voren te gaan kijken.

Ze maakten de afspraak dat Elco als eerste zelf een keer ‘vreemd’ mag gaan. Dan komt hij thuis met zijn relaas. Verdere afspraken op SM-gebied voor Dennis zijn: voorlopig alleen met een stapmaatje op stap. Deze heeft hij uit hun vriendenkring. De erectieproblemen van Dennis zijn als vanzelf opgelost; en eigenlijk hoeft hij niet meer zonodig ‘vreemd te gaan’.

1. Literatuur ‘Helpen bij partnerrelatieproblemen’, A. Vansteenwegen: Hoofdstuk 9. ISBN 90 313 4439 7.