Ongeveer een jaar geleden werd duidelijk dat het provinciebestuur in de Franse Jura verkeerd bezig was toen het een adoptieaanvraag van hetzelfde paar afwees. Het hof in Straatsburg heeft dit toen ook veroordeeld. Deze uitspraak werd toen als doorbraak voor homo's en lesbo's in Frankrijk gezien.

Procedures

Het leek echter mooier dan de werkelijkheid. In het geval van het betrokken stel in de Jura werd er in 1998 al begonnen met de eerste procedures voor adoptie. Een 47-jarige lerares en haar 44-jarige partner dorliepen alle testen en procedures. Het stel werd uiteindelijk positief beoordeeld en mocht in principe gaan adopteren.

Nu blijkt dat de jurisprudentie én de positieve adviezen al twee keer niet voldoende waren om voor adoptie in aanmerking te komen. De rechtse provinciepresident Jean Raquin (72, foto) oordeelde eind januari dat de rol van de 44-jarige vrouw, die hij als "derde" aanmerkt, onduidelijk is. Ook zegt hij dat de vrouwen "helemaal niet dezelfde" opvattingen hebben over de gewenste leeftijd van het adoptiekind.